Ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συνεχάρη με επιστολή του τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επανεκλογή του στο αξίωμα και ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον τουρκικό λαό.

Από την μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενπεργκ έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter: «Συγχαρητήρια Πρόεδρε Ερντογάν για την επανεκλογή σας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη δουλειά μας μαζί και να προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο».

Σημειώνεται ότι ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό με τις γνωστές αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η Νατοϊκή πλευρά θα περίμενε το θέμα να έχει επιλυθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Βυθίστηκε η τουρκική λίρα

Η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του προέδρου της Τουρκίας μετά τη μεγάλη νίκη του στις χθεσινές (29.5.2023) εκλογές, προκάλεσε «βύθιση» της λίρας σήμερα, καθώς το εθνικό νόμισμα της χώρας πήρε τον κατήφορο και κινείται κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές δεν κατόρθωσε να προκαλέσει από την πρώτη μέρα ελπίδες για ανάκαμψη της καταρρακωμένης οικονομίας της Τουρκίας και αυτό φάνηκε με το «καλημέρα», καθώς η τουρκική λίρα άρχισε να πέφτει στο κενό.

Το τουρκικό νόμισμα κινείτο στα επίπεδα των 20,05 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20,06 που κατέγραψε την Παρασκευή (26.5.2023), κάτι που δείχνει ότι η επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές δεν κατόρθωσε να ανακάμψει την πτώση της. Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της κατά την περασμένη δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Intime News

Πηγή: thracenews.gr