Η Τουρκία και η Λιβύη αποφάσισαν να διατηρήσουν τις αμοιβαίες δεσμεύσεις τους αναφορικά με τις προβλέψεις και τις διατάξεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, όπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μαζί με δεκατέσσερις υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησής του επισκέφτηκε σήμερα την Άγκυρα προκειμένου να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο, για μια σειρά ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας των συνομιλιών τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης η Άγκυρα θα στείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 Απριλίου, την Τουρκία θα επισκεφτεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια κομβική χρονική συγκυρία.

Και αυτό διότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην σημερινή επίσκεψή του στη Βεγγάζη συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ Ίσα αλλά και με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της χώρας Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, με στόχο να «πάρει» τις σαφείς τοποθετήσεις τους ενάντια στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ώστε να πετύχει την «απονομιμοποίηση» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης αφενός «για την ευθεία τοποθέτησή για το παράνομο «μνημόνιο» που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες» και αφετέρου για την υπενθύμιση που έκανε αναφορικά με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Η συνέχεια των διπλωματικών ενεργειών και κινήσεων αναμένεται να έχει πολύ και μεγάλο ενδιαφέρον.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr