Την προεκλογική «εκστρατεία των εξοπλισμών» συνεχίζει ο Ερντογάν, «βαφτίζοντας» σήμερα στην Άγκυρα το τουρκικό αεροσκάφος 5ης γενιάς: το KAAN.

Φαίνεται πως ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, αλλά και η καθυστέρηση των ΗΠΑ να εγκρίνουν την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, έδρασαν ως καταλύτης για την επιτάχυνση του προγράμματος κατασκευής του νέου αεροσκάφους.

Το «εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας» θα ονομάζεται KAAN, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πανηγυρική εκδήλωση που διοργανώθηκε γι αυτό τον σκοπό στην Άγκυρα.

O Ερντογάν ανήρτησε φωτό στο λογαριασμό του στο Twitter όπου εμφανίζεται αγέρωχος, φορώντας μπουφάν πιλότου και γυαλιά ηλίου.

Φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί μέσα στο πιλοτήριο του νέου μαχητικού.

Η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε κάθε «πεδίο» – στη στεριά, στην επιφάνεια της θάλασσας και κάτω από αυτήν, στον αέρα και στο διάστημα, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Century of the Future» που διοργάνωσε η Turkish Aerospace Industries (TAI) στην Άγκυρα για την παρουσίαση του αεροσκάφους.

Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, KAAN, αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των F-16, τονίστηκε επανειλημμένα, καθώς προς το παρόν δεν έχουν τελεσφορήσει οι πιέσεις προς την Ουάσινγκτον για να εκμαιευθεί η έγκριση του Κογκρέσου για τα κιτ αναβάθμισης.

«Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκία θα γίνει μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν αυτού του είδους τις τεχνολογίες» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Το αεροσκάφος, ξεκίνησε ως project το 2016 με την κωδική ονομασία TF-X, έχει μήκος 21 μέτρων και – όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία – μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δίδυμους κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώση 29.000 λίβρες (13.000 κιλά) ο καθένας.

«Το όνομά του είναι KAAN, είθε το σπαθί του να είναι κοφτερό!» σχολίασε σε ανάρτησή της η τουρκική βιομηχανία.

Το KAAN, ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, σύμφωνα με την ΤΑΙ, έχει πολλά προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως ανίχνευση ζημιών στη μάχη, χαμηλή ανιχνευσιμότητα, στόχευση ακριβείας και εσωτερικό χώρο αποθήκευσης όπλων.

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr

Πηγή: onalert.gr