Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο πληθωρισμός δεν είναι μια «ανυπέρβλητη οικονομική απειλή» προσθέτοντας ότι θα αρχίσει να πέφτει στο τέλος του έτους, αφού αυξήθηκε σε περισσότερο από 80% τον Αύγουστο.

Στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν, η Τουρκία μείωσε σταδιακά τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στο τέλος της περυσινής χρονιάς, προκαλώντας συναλλαγματική κρίση. Τον Αύγουστο τα μείωσε κατά άλλες 100 μονάδες βάσης, στο 13%.

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, κατά 44% πέρυσι και κατά 27% μέχρι στιγμής φέτος, προκάλεσε αύξηση των τιμών και, μαζί με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων παγκοσμίως, αύξησε τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των 24 τελευταίων ετών.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι μια ανυπέρβλητη οικονομική απειλή. Είμαι οικονομολόγος», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει σπουδάσει οικονομικά.

Μιλώντας στον σταθμό PBS, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο πληθωρισμός θα πέσει μετά το τέλος της χρονιάς. Την άποψη αυτή συμμερίζονται οικονομολόγοι, οι οποίοι λένε ότι ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού θα μειωθεί από το Δεκέμβριο, με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στη διάρκεια του περυσινού Δεκεμβρίου, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως μερικές χώρες απειλούνται από πληθωρισμό 8%-9%, ενώ ο πληθωρισμός της Τουρκίας βρίσκεται γύρω στο 80%.

«Τα ράφια δεν είναι άδεια στις αγορές στη χώρα μου. Όμως τα ράφια είναι άδεια ακόμη και στις ΗΠΑ, είναι άδεια στη Γαλλία, είναι άδεια στη Γερμανία. Οι πολίτες μου μπορούν να βρούν οποιουδήποτε τύπου προϊόν επιθυμούν στην αγορά», υποστήριξε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξής του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr