Το Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο γεγονός, όπως επίσης και από τον θάνατο ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό.

Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται

  • το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων,
  • η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και
  • άλλες συμβολικές κινήσεις.

Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Το Ελληνικό κράτος είχε κηρύξει μέχρι σήμερα επισήμως 6 φορές εθνικό πένθος.

Πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη

Τελευταία και πιο πρόσφατη φορά ήταν τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος:

α) τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,

β) το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων,

γ) τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου,

δ) τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στη Μάνδρα.

Η 7η φορά που έμελλε να κηρυχθεί εθνικό πένθος ήταν για το θάνατο του εμβληματικού Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Πηγή: Με πληροφορίες από Wikipedia

Πηγή: onalert.gr