Οι εξελίξεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ περιστρέφονται πλέον γύρω από τα σχέδια της Ρωσίας και της Τουρκίας, με τις δύο χώρες να προχωρούν στην εκτέλεση των συμφωνηθέντων για την εδραίωση της κατάπαυσης πυρός, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να κάνει σαφή τα πλάνα του για ένα «μοντέλο Συρίας». 

Μετά την συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών για την κατάπαυση πυρός που έθεσε τέλος στις εχθροπραξίες στην πολύπαθη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σηματοδοτώντας την ήττα των Αρμενίων και την είσοδο ειρηνευτικών στρατιωτικών δυνάμεων, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για το πλάνο που προτίθεται να πραγματοποιήσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε, σε δηλώσεις του χθες, την ετοιμότητα της χώρας του και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, προκειμένου να οικοδομήσει «μια νέα Συρία», κάνοντας για «ανάγκη αποκλεισμού τρομοκρατικών οργανώσεων».

Αυτό βέβαια που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος είναι πως γίνεται η Τουρκία να αναφέρεται στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης τρομοκρατικών οργανώσεων την ίδια στιγμή που αρκετοί μισθοφόροι ισλαμιστές μαχητές είχαν λάβει μέρος στις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα γεγονός που είχε πολλάκις επιβεαιωθεί και είχε γίνει υπό «την αιγίδα» της Άγκυρας.

Το «μοντέλο Συρίας» που «πάσχει» στην…Συρία

Ωστόσο, το νέο αυτό σχέδιο του Ερντογάν για «μοντέλο Συρίας», όπου Ρωσία και Τουρκία θα αναλάβουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και εχθροπραξιών μέσω της ενεργούς παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων τους στην περιοχή, φαίνεται πως δέχεται πολλαπλά «χτυπήματα» στην ίδια τη Συρία.

Ειδικότερα, αρκετές είναι οι αναφορές από αρμόδιους φορείς στην περιοχή του Ιντλίμπ, πως ένοπλες οργανώσεις, όπως μαχητές του «Μετώπου Αλ-Νούσρα» και της Hay’at Tahrir Al-Sham (HTS), έχουν καταλάβει θέσεις στην περιοχή, με στόχο να ανατρέψουν το ισχύον status quo και να προκαλέσουν «ρήγματα» στις συμφωνίες  που έχουν γίνει μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στην περιοχή.

Με πληροφορίες από: AMN / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr