Φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε στο κατάστρωμα 3 του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia που πλέει ανοιχτά της Ηγουμενίτσας υπό σημαία Ιταλίας. Το πλοίο πλέει στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερείκούσας, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντεζι με 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

Στο σημείο άμεσα έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ναυαγοσωστικό, ρυμουλκά και παραπλέοντα πλοία. Η φρεγάτα Ύδρα και τέσσερα ελικόπτερα έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή (2 της πολεμικής αεροπορίας, ένα του πολεμικού ναυτικού και ένα του λιμενικού) όπως και πλοίο της Ιταλικής οικονομικής αστυνομίας. Επίσης επιχειρούν και δύο ιδιωτικά σκάφη .Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα γύρω στις 4:30. Ο πλοίαρχος του σκάφους αιτήθηκε εγκατάλειψη, κάτι το ποίο έγινε γρήγορα.  Η κινητοποίηση ήταν άμεση και έτσι δεν υπήρξαν θύματα.

Σύμφωνα με τoν τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Κάτσαφάδο, οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και ευνόησαν τη διάσωση. Ο πλοίαρχος του πλοίου επίσης αρχικά ενημέρωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο ένας άνθρωπος (μέλος του πληρώματος) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να είναι σοβαρή η κατάστασή του. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

Ρόδη Κράτσα: Η Κέρκυρα θα υποδεχτεί τους επιβαίνοντες 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα ανέφερε πως όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς και υγιείς και γίνονται οι προετοιμασίες για να τους υποδεχθούν στην Κέρκυρα και να τους φιλοξενήσουν.

Όλοι έχουν μπει σε σωστικές λέμβους. Ο άνθρωπος με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε γρήγορα με το λιμενικό στην Κέρκυρα. Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης δήλωσε στο newsit.gr: «Βλέπω μόνο καπνούς, είμαι στην παραλία, στις 320 μοίρες απέναντι από το πλοίο που καιγόταν  μέχρι τώρα. Τώρα δεν βλέπω  να καίγεται το καράβι.

Πριν ένα τέταρτο έβλεπα πολλές φωτιές σε όλο το πλοίο, αραιώνουν τώρα οι καπνοί αλλά δεν φαίνεται καθόλου το σκάφος. Έχουν πάει στο σημείο από το Λιμεναρχείο, σκάφη που ήταν κοντά στην περιοχή, σκάφη από την Βόρεια Κέρκυρα. Και οι 230 επιβάτες είναι όλοι σε σωσίβιες λέμβους αλλά δεν βλέπω ακόμα να απομακρύνονται ή να έρχονται προς τον βορρά, προς εμάς δηλαδή, ή να πηγαίνουν προς την πόλη.

Τώρα που ξημέρωσε, βλέπω με τα κυάλια μου ότι δεν έρχονται τα σκάφη προς την Κέρκυρα ή προς κάπου αλλού. Ίσως να περιμένουν ένα μεγάλο καράβι, ίσως να περιμένουν μεγάλο καράβι του Πολεμικού Ναυτικού. Τώρα βλέπω ένα άλλο καράβι αρκετά μεγάλο κοντά στα σύνορα της Αλβανίας να ανεβαίνει προς αυτό το σημείο».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News

Πηγή: onalert.gr