Νέο σχέδιο για τον Έβρο επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος, να αποτραπεί ενδεχόμενη νέα πρόκληση της Τουρκίας με… όχημα το μεταναστευτικό.

Το νέο σχέδιο της Αθήνας περιλαμβάνει το “σφράγισμα” του Έβρου, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται από τις ελληνικές Αρχές, αιτούνται πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καθώς επικαλούνται πως ήταν κρατικοί λειτουργοί στην Τουρκία και αντιφρονούντες του καθεστώτος Ερντογάν.

Δύο ομάδες τύπου ΕΚΑΜ από 30 άτομα η κάθε μία, θα σαρώνουν τον Έβρο προβαίνοντας σε “χειρουργικές” επεμβάσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων δουλεμπόρων και αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η στελέχωση των δύο ομάδων κρούσης θα γίνει με επιλογή συνοριοφυλάκων που προσλήφθηκαν πρόσφατα.

Θα επωμιστούν τις χερσαίες και παραποτάμιες περιπολίες σε ένα μεγάλο μήκος του Έβρου. Αυτές οι δύο ομάδες θα έχουν έδρα την Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχα.

Από τις αστυνομικές σχολές Διδυμοτείχου και Κομοτηνής βγήκαν οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες και από την 31η Αυγούστου, οι 265 σε Ορεστιάδα και 135 σε Αλεξανδρούπολη, έχουν περάσει στην πρακτική τους εξάσκηση, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αναλάβουν πλήρη υπηρεσία.

Έβρος και νησιά

Αντίστοιχη με τον Έβρο θα είναι η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε 7 “δύσκολα” νησιά, με 530 συνοριοφύλακες που προσελήφθησαν πρόσφατα. Από τους νέους συνοριοφύλακες οι 240 θα πάνε στη Λέσβο, 100 στην Κω, 98 Χίο, 40 Λέρο, 30 Σάμο, 20 Σύμη, 12 Καστελόριζο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν 746 νέοι συνοριοφύλακες:

Οι 480 από αυτούς θα κατανεμηθούν σε πέντε Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης και ακόμη 266 θα ενισχύσουν τα νησιά.

Πηγή: thracenews.gr