Η Τουρκία φαίνεται πως πήρε το «ξεκάθαρο μήνυμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την «Στρατηγική Πυξίδα» αφού το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την σαφή ενόχληση και αντίθεση με τα όσα αποφάσισε οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ δεν έλειψε να εξαπολύσει νέα διπλωματική και πολιτική «επίθεση» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι: «Μάθαμε ότι η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χθες (21 Μαρτίου). Το κεφάλαιο του εγγράφου [σχετικά] με την Ανατολική Μεσόγειο, όπου αναφέρεται στη χώρα μας, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ [εννοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο] που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα σε βάρος [της Τουρκίας] και αρνούνται επίμονα τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Στη συνέχεια οι Τούρκοι τονίζουν πως: «Αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το κεκτημένο της ΕΕ, καθώς δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Αυτό το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως πυξίδα ούτε μπορεί [αυτή] να χαρακτηριστεί ως στρατηγική».

Τέλος, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει: «Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα οδηγήσει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ατυχές και δείχνει την απουσία οράματος της ΕΕ, το γεγονός ότι το έγγραφο αυτό αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ από μια τόσο επιφανειακή οπτική γωνία».

Φωτογραφία αρχείου Intime News

Πηγή: onalert.gr