Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξοργίστηκε από την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζεφ Φλέικ στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και «ξέσπασε» κατά των ΗΠΑ και του προέδρου Μπάιντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, χθες Κυριακή, ότι οι υποστηρικτές του πρέπει να δώσουν στις ΗΠΑ ένα μάθημα στις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου 2023.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, στον υποψήφιο της συμμαχίας των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε: «Ο Τζο Μπάιντεν μιλάει από εκεί, τι κάνει ο πρεσβευτής του Μπάιντεν εδώ; Πηγαίνει να επισκεφτεί τον κύριο Κεμάλ. Είναι κρίμα, σκεφτείτε λίγο. Είστε ο πρεσβευτής. Ο συνομιλητής σας εδώ είναι ο πρόεδρος. Πώς θα ζητήσετε συνάντηση από τον πρόεδρο από εδώ και πέρα;».

«Οι πόρτες μας είναι πλέον κλειστές γι’ αυτόν. Δεν μπορείτε να με δείτε πια. Γιατί; Θα ξέρεις τα όριά σου. Θα γνωρίζετε το καθήκον σας ως πρεσβευτής. Θα μάθετε πώς λειτουργεί ένας πρεσβευτής», δήλωσε φανερά ενοχλημένος.

Ο Ερντογάν απευθυνόταν σε μια μικρή συγκέντρωση ανθρώπων σε ένα τοπικό παράρτημα της τουρκικής υπερεθνικιστικής ομάδας Ιδεαλιστικές Εστίες, κοινώς γνωστές ως «Γκρίζοι Λύκοι».

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τον Φλέικ ότι «προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση δημιουργώντας διαμάχες» και του είπε να «βγάλει τα βρώμικα χέρια του από την Τουρκία», κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».


Πηγή: Middle East Eye / Φωτογραφία αρχείου ReutersΠηγή: onalert.gr