Το «μπλόκο» της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 μαζί με την προμήθεια κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών ίδιου τύπου της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έχει προκαλέσει τρομερές αντιδράσεις στην Τουρκία, με τα μέσα ενημέρωσης να εκφράζουν την ενόχληση της γειτονικής μας χώρας.

Όπως μετέδωσε σήμερα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι σχολίασαν την περίφημη τροπολογία του Κρις Πάπας που βάζει «φρένο» στην απόκτηση νέων μαχητικών λόγω των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορά και στο «ελληνικό λόμπι» και την επιρροή που έχει στο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ.

«Μουδιασμένος» ο τουρκικός Τύπος

Στη συνέχεια ο Μανώλης Κωστίδης έκανε μια συνοπτική αλλά ουσιαστική αναφορά στα διάφορα σχόλια που έκανε ο τουρκικός Τύπος για την σημαντική αυτή εξέλιξη, λέγοντας πως η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Γκιοζντέ Σεκέρ, ανέφερε: «Σας είχαμε αναφέρει για την πρόταση του ελληνικού λόμπι και του μέλους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κρις Πάπας. Αυτή η τροπολογία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια. Όμως, όλο αυτό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να την καταλάβουμε».

Από την άλλη, ο νομικός Γιουνούς Εμρέ Ερντολέν ανέφερε: «Δεν μιλάμε για απαγόρευση, αλλά για όρους πώλησης. Η τροπολογία αναφέρει πως σε περίπτωση που ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, πρέπει να αποδείξει πως αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ όπως θα πρέπει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως τα συγκεκριμένα μαχητικά δεν θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, το δίκτυο «CNN TURK» ανέφερε ότι: «Ζητούν από την Τουρκία να μην παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο», «Οι ΗΠΑ είχαν σε παλαιότερες συμβάσεις για τα F-16 θέσει όρους για την Κύπρο», «Τώρα πάνε να δώσουν F-35 στην Ελλάδα», ενώ η παρουσιάστρια Χαντέ Φιράτ δήλωσε: «Ζητούν ξεκάθαρα βήματα για να δοθούν διαβεβαιώσεις πως τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ξεκάθαρα. Κι αυτή η πρόταση έγινε δεκτή με 244 ψήφους και καταψήφισαν 177».

Τι ίσχυε σε παλιότερες συμφωνίες

Ο ακαδημαϊκός Μεσούτ Χακί Τζασίν ανέφερε: «Στις παλαιότερες συμβάσεις μας για τα F-16 είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για να μην παραβιάζουν τα F-16 τον εναέριο χώρο στην Κύπρο. Το ξέρω, καθώς ήμουν ο αρμόδιος αξιωματικός για τις συμβάσεις. Όμως εκεί υπήρχε μια διαφορά, καθώς τότε μιλούσαμε για δυο διαφορετικά κράτη. Αλλά τώρα μιλάμε για δυο κράτη-μέλη του NATO. Όμως ετοιμάζονται να δώσουν στους Έλληνες τα F-35. Αυτό βλέπω. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο εργοστάσιο των F-35. Tην περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα η στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ για να συζητήσουν το θέμα».

Αξιοσημείωτα είναι και τα σχόλια από τις τουρκικές εφημερίδες. Η Hurriyet ανέφερε ότι «Η πώληση των F-16 εξαρτάται από τον Μπάιντεν» και προσθέτει: «Με την κίνηση του ελληνικού λόμπι τέθηκαν δυο όροι. Με τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην γίνονται υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας». Από την δική της πλευρά, η Cumhurriyet αναφέρει: «Κρίσιμη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση κ των F-16  στην Τουρκία. Βάζουν όρους σχετικά με την Ελλάδα!».

Με πληροφορίες από: SKAI / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: thracenews.gr