Σε κόκκινο πανί για την Άγκυρα εξελίσσεται ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κεντάκι, Ραντ Πολ, που αντιτίθεται στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

Η Άγκυρα προσπαθεί μεν να υποβαθμίσει την κίνηση του γερουσιαστή και επιχειρεί να εκπέμψει σήμα πως η πολιτική των ΗΠΑ για την πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν αλλάζει.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Γ. Μανδαλίδης, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι δεν αναμένεται κάποια αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί ‘Ακτουρκ, πηγές του υπουργείου ανέφεραν: «Η σιωπή του Κογκρέσου συνεχίζεται. Δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αρνητική εξέλιξη σε αυτή τη διαδικασία».

Παράλληλα, το CNN Turk μετέδωσε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του στην Άγκυρα Ντιτζλέ Τζάνοβα, σύμφωνα με το οποίο «επίσημες πηγές» στην τουρκική πρωτεύουσα επεσήμαναν ότι «η διαδικασία πώλησης των F-16 συνεχίζεται όπως είχε σχεδιαστεί, ο συνομιλητής της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία είναι η αμερικανική κυβέρνηση».

Η ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται η Τουρκάλα δημοσιογράφος, φέρονται να ανέφεραν ότι «ο γερουσιαστής Πολ δεν είναι μέλος της Επιτροπής (σ.σ. Εξωτερικών). Η σχετική πρωτοβουλία (σσ για το «μπλόκο» στην πώληση των F-16 στην Τουρκία) έγινε ως μια μεμονωμένη πρωτοβουλία ενός γερουσιαστή. Αυτό σημαίνει ότι για να εμποδιστεί η διαδικασία, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να περάσει τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκτιμάται πως σε αυτό το στάδιο αυτή η πιθανότητα είναι πολύ χαμηλή. Ακόμη και αν όμως περάσει, ο Μπάιντεν μπορεί να βάλει βέτο ασκώντας το δικαίωμά του ως προέδρου».

Στο ίδιο ρεπορτάζ του CNN Turk επισημαίνεται ότι το πρωί της ερχόμενης Κυριακής λήγει η προθεσμία των 15 ημερών προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις για την πώληση.

Πηγή: onalert.gr