Θετικό βλέπει το κλίμα με τις ΗΠΑ, αναφορικά με την προμήθεια των F-16 ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε την Τετάρτη ανέφερε ότι «τόσο στις συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στην Τουρκία, όσο και στις επαφές της δικής μας αντιπροσωπείας που πήγε στις ΗΠΑ για να βρεθεί με μέλη του Κογκρέσου, το κλίμα ήταν θετικό και διαμορφώθηκε ένα έδαφος για τη συνέχιση των επαφών».

Στη συνέχεια ανέφερε πως η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι «από τα παλαιότερα και καλύτερα θεμελιωμένα αμυντικά στοιχεία στον κόσμο».

«Έχουμε πραγματοποιήσει τις εργασίες μας στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης διαδικασίας για την προμήθεια των F-16 Block70/Vipers και τον εκσυγχρονισμό των άλλων αεροσκαφών μας. Πιστεύουμε ότι ο σύμμαχός μας, οι ΗΠΑ, θα καλύψουν και αυτή την ανάγκη της Τουρκίας. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα αγνοηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά τη συλλογική άμυνα και τη διαλειτουργικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο οι συναντήσεις που έγιναν με τις αμερικανικές αντιπροσωπείες που ήρθαν στην Τουρκία όσο και οι επαφές της δικής μας αντιπροσωπείας που πήγε στις ΗΠΑ με τα μέλη του Κογκρέσου ήταν σε θετικό κλίμα και διαμορφώθηκε έδαφος για τη συνέχιση των επαφών».

Ακόμη ο Ακάρ έκανε λόγο για συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πρόσθεσε πως «για να είναι ισχυρό το ΝΑΤΟ, τα μέλη του πρέπει να είναι ισχυρά το ένα μετά το άλλο. Το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή την έννοια ισχύος είναι το αεροπορικό στοιχείο. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα αγνοηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση».

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr