Μετά και την επισημοποίηση της πρόθεσης από την Ελλάδα για την απόκτηση των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, Τούρκοι αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις εκ μέρους της Άγκυρας, σε περίπτωση που το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο απόστρατος Τούρκος Στρατηγός Najat Esslin, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχυθούν με την απόκτηση των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λέγοντας πως το επόμενο βήμα είναι να «ενεργοποιηθούν» οι πύραυλοι S-400 της Τουρκίας.

Ο Τούρκος στρατιωτικός δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν η Ελλάδα αγοράσει τα μαχητικά F-35, τότε η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 εναντίον τους» ενώ στη συνέχεια τόνισε πως η Ελλάδα «βιάζεται να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς».

Ο Τούρκος Στρατηγός επισήμανε τη σημασία που έχει η Τουρκία για τη συμμαχία του NATO, αφήνοντας αιχμές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λέγοντας πως » η πλήρης και άνευ όρων υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα στις περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν υπόψη τη στρατηγική ισορροπία ισχύος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. »

Είναι λογικό ο Τούρκος αξιωματικός να εκφέρει άποψη που υποστηρίζει την χώρα του, ωστόσο αυτό που κάποιος μπορεί να συμπεράνει από τις δηλώσεις του, είναι ότι η Τουρκία έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την κίνηση της Ελλάδας.

Δεν είναι απίθανο η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, αφού αν η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εντάξει στις δυνάμεις της τα F-35, σε συνδυασμό με τα γαλλικά μαχητικά Rafale και την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η ισορροπία ισχύος θα τείνει σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από: AMN / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: thracenews.gr