Την πρώτη του αναχαίτιση πραγματοποίησε stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο επιχειρεί προσωρινά από την Εσθονία, κατά την διάρκεια  αποστολής Air Policing στην περιοχή της Βαλτικής, στο πλαίσιο του NATO.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε συμμαχική αεροπορική διοίκηση, στις 14 Μαΐου 2021, τα αεροσκάφη F-35 της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας που αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Ämari της Εσθονίας, για να υποστηρίξουν την αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής, εντόπισαν και αναχαίτισαν ένα αεροσκάφος τύπου An-12 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει πως «εντοπίστηκε άγνωστο αεροσκάφος το οποίο πετούσε στη Βαλτική Θάλασσα προερχόμενο από την ηπειρωτική Ρωσία και με κατεύθυνση το Καλίνινγκραντ. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή άμεσης απογείωσης των ιταλικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία αφού πλησίασαν και αναγνώρισαν το αεροσκάφος στη συνέχεια το αναχαίτισαν».

H αναχαίτιση του ρωσικού An-12

Η υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου An-12 πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές της Εσθονίας, όμως δεν είχε καταχωρήσει σχέδιο πτήσης και δεν είχε ενεργοποιημένο αναμεταδότη σήματος, γεγονός που δημιουργούσε δυνητικούς κινδύνους για την εναέρια κυκλοφορία.

Πρόκειται για μια στιγμή – ορόσημο για τα ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς πρόκειται για την πρώτη αναχαίτιση ευρωπαϊκού stealth αεροσκάφους και ειδικότερα σε μια περιοχή που σημειώνονται εκατέρωθεν αναχαιτίσεις συμμαχικών και ρωσικών μαχητικών αεροσκάφων.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό F-35A ανήκει 32η Πτέρυγα Μάχης «Καταιγίδα» της ιταλικής πολεμικής Αεροπορίας, που έχει έδρα την αεροπορική βάση Amendola, στη νοτιοανατολική Ιταλία, ενώ ακόμα αποτελεί την πρώτη μονάδα που παρέλαβε τα stealth μαχητικά το 2016 και έπειτα η πρώτη μονάδα στην Ευρώπη που σημείωσαν τα F-35 αρχική επιχειρησιακή ικανότητα, τον Νοέμβριο του 2018 .

Πηγή: Aviationist / Φωτογραφίες αρχείου

Πηγή: onalert.gr