«Υπάρχει ένα μεγάλο διεθνές πρόγραμμα όπλων που πιθανότατα δεν θα περάσει το τεστ την πανδημίας όσον αφορά την ασφάλεια της παραγωγής». Είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «είναι ένα συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος, δεν θα πω πολλά, αλλά μιλάω για τα F-35».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε μία βόμβα λέγοντας πως η πανδημία θα φέρει τεράστιες αλλαγές στα εξοπλιστικά προγράμματα, με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν την πλήρη κυριότητα της παραγωγής.

Η ιδέα του Τραμπ για τη δημιουργία όλων των διαφορετικών εξαρτημάτων του F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες απεικονίζει τη θέληση για μετριασμό των τρωτών σημείων της εξοπλιστικής αλυσίδας των ΗΠΑ. Ένα «τυφλό σημείο» που για οικονομικούς λόγους όλοι αγνοούσαν. Και δεν έχει άδικο. Η πανδημία έδειξε το πόσο μεταβλητή είναι η αγορά και οι ΗΠΑ δεν αντέχουν να ζουν με την αβεβαιότητα. Μελλοντικά lockdowns στις χώρες που κατασκευάζονται τα ανταλλακτικά του F-35 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

Άλλωστε οι επιπτώσεις του κορονοϊού έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους όσον αφορά τη γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Lockheed Martin θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη αν η πτώση δεν ξεπεράσει το 15%. Ο αμερικανικός κολοσσός αναμένεται να παραδώσει από 18 έως και 24 λιγότερα αεροσκάφη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος έκανε λόγο για την παραγωγή 141 F-35.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Lockheed Martin και υπεύθυνο του προγράμματος των F-35, Γκρεγκ Ούλμερ, από τις 23 Μαΐου θα υπάρξει περικοπή των εργατοωρών στη μονάδα παραγωγής του Τέξας.

Πόσο πιθανό είναι ένα F-35 «made in USA»

Οι έξι εναπομείναντες εταίροι, εκτός των ΗΠΑ, στην κοινοπραξία των stealth μαχητικών (Καναδάς, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο) άκουσαν με τρόμο τις εξαγγελίες Τραμπ καθώς μία τέτοια αλλαγή στην παραγωγή θα σήμαινε το τέλος χιλιάδων θέσεων εργασίας σε κάθε χώρα και δεδομένης της ύφεσης που έρχεται, βάζει στα χέρια τους μία ωρολογιακή βόμβα.

Παρόλα αυτά οι εξαγγελίες του προέδρου δεν έχουν και μεγάλη ισχύ!

Η εύρεση νέων προμηθευτών στο εσωτερικό των ΗΠΑ για, κυριολεκτικά, χιλιάδες εξαρτήματα θα καθυστερήσει αναπόφευκτα το πρόγραμμα ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ακόμη δεν έχει βρεθεί προμηθευτής που θα πάρει τη θέση της Τουρκίας στο πρόγραμμα, ένα χρόνο σχεδόν μετά τον οριστικό αποκλεισμό της.

Την ίδια ώρα διακυβεύεται και η αμερικανική αξιοπιστία εντός του NATO. Και τα έξι μέλη της κοινοπραξίας βρίσκονται εντός της ατλαντικής συμμαχίας και ο αποκλεισμός τους από το πρόγραμμα θα δημιουργούσε ένα ισχυρό αντιαμερικανικό μπλοκ. Με τα ευρωπαϊκά μαχητικά να βελτιώνονται συνεχώς και τις επιλογές να πληθαίνουν, οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να δημιουργήσουν ένα τόσο αρνητικό κλίμα που θα μπορούσε, δυνητικά, να τους κοστίσει πολλά περισσότερα από χρήματα.

Η αίσθηση προδοσίας των συμμάχων και το χτύπημα στο κύρος των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι αρκετά ώστε να αποτρέψουν τον Τραμπ από μία πράξη, τις συνέπειες της οποίας δεν θα μπορεί να ελέγξει.

Πηγή: THE STRATEGIST

Πηγή: onalert.gr