Το πρωί της 5ης Ιανουαρίου 2023, περιπολικό σκάφος που ανήκει στο Λιμενικό παρενοχλήθηκε από τουρκική ακταιωρό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στο Φαρμακονήσι.

Σήμερα, η εφημερίδα «Δημοκρατία» έφερε στο «φως» το βίντεο – ντοκουμέντο που αποδεικνύει την τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά πόσο κοντά και με πόσο μεγάλη ταχύτητα πλησιάζει η τουρκική ακταιωρός το ελληνικό σκάφος του Λιμενικού, με κίνδυνο να το εμβολίσει. Οι Έλληνες λιμενικοί βρίσκονται στη πρύμνη του σκάφους με τα όπλα στα χέρια και έτοιμοι να αντιδράσουν.

Μόλις πέφτουν τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά το τουρκικό σκάφος επιβραδύνει και ξεκινάει να απομακρύνεται. Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, αφού τέτοιου είδους επεισόδια γίνονται συχνά, δηλαδή τουρκικά σκάφη προσπαθούν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά και μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι στις αρχές Ιανουαρίου, η Τουρκία είπε την δική της «ιστορία», ισχυριζόμενη ότι η ακταιωρός της απομάκρυνε το ελληνικό σκάφος, καθώς «παρενοχλούσε τους Τούρκους ψαράδες».

Μάλιστα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με την παράνομη δραστηριότητα αλιευτικών της Τουρκίας στο Φαρμακονήσι και την προκλητικότητα της τουρκικής ακταιωρού, που αυξάνουν τις πιθανότητες «ατυχήματος», σε μία περίοδο που οι εντάσεις στο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο» σε θάλασσα και αέρα.

Πηγή: thracenews.gr