Το κοινοβούλιο στην Φινλανδία υποστήριξε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα της χώρας να γίνει μέλος του NATO, δήλωσε ο πρόεδρός του.

Η έγκριση των συνθηκών του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της ένταξης της Φινλανδίας πέρασε με 184 μέλη, επί συνόλου 200, του κοινοβουλίου να ψηφίζουν υπέρ, επτά κατά και ένα να τηρεί αποχή.

Αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η Φινλανδία υπέβαλε τον περασμένο Μάιο αίτηση για ένταξη στο NATO, αφού μέχρι τώρα εξαρτάτο από τις δικές της ένοπλες δυνάμεις για την υπεράσπιση των συνόρων της με τη Ρωσία, μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Η είσοδος νέων μελών στο NATO πρέπει να εγκριθεί από τα υπάρχοντα μέλη της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και η υποστήριξη για την αίτηση της Φινλανδίας παραμένει σε εκκρεμότητα από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Εγκρίνοντας τα ιδρυτικά έγγραφα του NATO, η Φινλανδία μπορεί να προηγηθεί της γειτονικής Σουηδίας, η οποία έχει επίσης αιτηθεί να γίνει μέλος αλλά η δική της αίτηση παρακωλύεται από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, αλλά κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε ανθρώπους που θεωρεί πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Σουηδία περιμένει επίσης έγκριση της υποψηφιότητάς της από την Ουγγαρία, το κοινοβούλιο της οποίας ξεκίνησε σήμερα τις επικυρώσεις και μπορεί να διεξαγάγει την ψηφοφορία αργότερα αυτόν τον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr