Οι προοπτικές για την τουρκική οικονομία αναθεωρήθηκαν σε αρνητικές από σταθερές από την Fitch Ratings, η οποία ανέφερε ότι παράγοντες όπως η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής έχουν «επιδεινώσει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης».

Και μάλιστα την ημέρα που ο Ερντογάν ανακοίνωνε ότι η Τουρκία εντόπισε στη Μαύρη Θάλασσα κοίτασμα φυσικού αερίου, που υπολογίζεται στα 320 δισ. κυβικά μέτρα, που κατά τους επιτελείς του θα δώσει τεράστια ώθηση στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

Όπως αναφέρει το economytoday, επικαλούμενο δημοσίευμα του Bloomberg, η εταιρεία αξιολόγησης επιβεβαίωσε την πιστωτική αξιοπιστία της Τουρκίας στο BB-, τρία επίπεδα κάτω από το επενδυτικό επίπεδο. Αυτό είναι το ίδιο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.

«Υπήρξαν μεγάλες παρεμβάσεις νομίσματος για την υπεράσπιση της λίρας», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε δήλωση του. «Οι παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος έχουν εξασθενίσει την αξιοπιστία της τουρκικής οικονομικής πολιτικής.»

Ο Fitch ανέφερε επίσης τη μείωση των πραγματικών επιτοκίων για την αλλαγή των προοπτικών της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, ενώ χαλαρώνει τα μέτρα που πλημμύρισαν την αγορά με δανεισμό. Επίσης, άφησε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, επιλέγοντας αντί να περιορίσει άμεσα τη ρευστότητα, στηρίχτηκε σε ανορθόδοξες και μη αποτελεσματικές μεθόδους για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί 4% φέτος, σύμφωνα με έρευνα 23 οικονομολόγων του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ο Fitch δήλωνε ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων προστέθηκε στην ασθενή αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής, ενώ τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αύξησαν τους κινδύνους περαιτέρω εξωτερικών πιέσεων. Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Αυγούστου από 81,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.

Πηγή: economytoday

Πηγή: onalert.gr