Νέες εικόνες από τα Κρέστενα στην Ηλεία, με τη φωτιά να έχει μπει στην περιοχή και να καταστρέφει σπίτια και περιουσίες. Μέσα σε 10 λεπτά όπως λέει δημοτικός σύμβουλος, η πόλη περικυκλώθηκε από τις φλόγες. Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Κρέστενα με τις εφιαλτικές μνήμες του 2007 να ζωντανεύουν στην Ηλεία. Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς πριν πέσει το φως της ημέρας.

Η νύχτα που έρχεται θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής, που το απόγευμα κλήθηκαν να εκκενώσουν τα Κρέστενα. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Φοβούνται για τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Σπίτια προς την Σκιλλούντια έχουν ήδη καεί, με τη φωτιά να περνάει μέσα από αυτά και να συνεχίζει.

Οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί

Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Άνθρωποι να τρέχουν πίσω από τους Πυροσβέστες και άλλοι προς τα σημεία που υπάρχουν λεωφορεία. Κάποιοι παίρνουν τα αυτοκίνητά τους, για να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης. Η φωτιά σε πολλά σημεία έχει περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Τα σπίτια σε εκείνες τις περιοχές έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν την ολική καταστροφή.

Λίγο μετά τις 17:30 ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε και βγήκε προειδοποιητικό 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τα βόρεια σπίτια των Κρεστένων προς το κέντρο του χωριού. Ο άνεμος είναι δυτικός και η πυρκαγιά κινείται ανατολικά.

Εκκενώθηκαν περιοχές

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία». Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία». Ακόμη, όπως είπε «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας στα Κρέστενα, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Ζαχάρω όπως και το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου. Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων. Η κατάσταση της υγείας του, δεν εμπνέει ανησυχία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 το μεσημέρι στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι άνεμοι έφεραν τη φωτιά προς τα Κρέστενα Ηλείας και από το απόγευμα όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση για να μην χαθούν περιουσίες και να μην κινδυνεύσουν ζωές.

Από το μεσημέρι έβλεπαν τους καπνούς και τις φλόγες να πλησιάζουν και το απόγευμα επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι. Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς τα Κρέστενα.  Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, με ολόκληρη την περιοχή όπως φαίνεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες, να έχει καλυφθεί από ένα μαύρο σύννεφο καπνού.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία Intime News

Πηγή: onalert.gr