Άρθρο του Γιώργου Τσιτσιλιάνου*

Είμαστε δέκτης της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης  που παραβιάζει κατάφωρα τα  κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το δίκαιο της θάλασσας . Η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τις υφαλοκρηπίδες  του Καστελόριζου , της Ρόδου , της Καρπάθου και της Κρήτης .

Η διαχρονική μας απραξία στον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών ( ΑΟΖ ) , είχε ως αποτέλεσμα να υποστούμε μία διπλωματική ήττα , που η διαχείρισή της στο εξής μας βάζει σε άλλα μονοπάτια και  να χορεύουμε σύμφωνα με το Τουρκικό σχέδιο της  «γαλάζιας πατρίδας» .

Είναι αστείο να περιμένουμε τώρα  παρηγοριά από τον Λίβυο πρόεδρο της βουλής κατόπιν εορτής . Φαίνεται ότι υπάρχει  στο DNA μας το στοιχείο του ετεροχρονισμού.

Αποδεικνύεται  για ακόμη μία φορά ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ έξυπνος , αποφασιστικός και αποτελεσματικός .

Φρόντισε διαχρονικά η χώρα του να αποκτήσει αμυντική ισχύ , και τώρα  την χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να πραγματοποιήσει το σχέδιο του , ενώ εμείς κατορθώσαμε  , γιατί για «κατόρθωμα» πρόκειται,  το εργαλείο αυτό  να το αμελήσουμε .Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες γι’ αυτό, όμως δεν είναι  της παρούσης χρονικής στιγμής  να αναφερθούν .

Τι γίνεται τόσο καιρό ;

Οι γείτονες ξεκίνησαν με την ΑΟΖ της Κύπρου , η Αθήνα και οι Βρυξέλλες εκτός από ανεδαφικές φωνές, ουσία μηδέν. Γιατί δεν είναι αντίδραση να ακούμε τον κ.Δένδια να λέει ότι  στην Κύπρο  δεν τρέχει κάτι πολύ σοβαρό, αφού εμείς ακολουθούμε  το διεθνές δίκαιο .

Στην συνέχεια είχαμε και έχουμε  τους  Τουρκικούς  χάρτες και  τις επαναλαμβανόμενες  ΝΑVTEX που εξαφάνισαν το Καστελόριζο.  Η  Αθήνα πάλι έκλεινε τα μάτια της. Γιατί δεν είναι αντίδραση η δήλωση του κυρίου Κατρούγκαλου ότι οι Τούρκοι έχουν μεγάλη χερσαία  ακτογραμμή .

Δεκαετίες τώρα διεξάγεται ένας ειρηνικός πόλεμος στο Αιγαίο , όπου η Πολεμική μας Αεροπορία έχει εκπαιδεύσει δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες Τούρκους  πιλότους . Έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές στο βωμό του καθήκοντος   , έχουν  δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ σε καύσιμα και στην συντήρηση  των αεροσκαφών μετά από τόσες ώρες πτήσεων   .Οι παραβιάσεις οπλισμένων  Τουρκικών αεροσκαφών συνεχίζονται  παραβιάζοντας  τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον αέρα και   στη  θάλασσα και  η Αθήνα  έκλεινε τα μάτια , επικαλούμενη συνέχεια το διεθνές δίκαιο , δίνοντάς τους το δικαίωμα ,  αυτές να ενταθούν και να φτάσουμε  στην σημερινή κατάσταση .

Τώρα προχωρήσανε ακόμη πιο βαθιά στο σπίτι μας με την νέα συμφωνία μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας .Να μην μας φανεί παράξενο   αν τους  φίλους μας και συμμάχους  στο ΝΑΤΟ   τους δούμε και στην πλάτη μας .

Η Αθήνα ποτέ δεν κατάλαβε ότι το δίκαιο είναι πάντα σχετικό  , υπάρχουν πολλά παράθυρα να μεταβληθεί  και να καθοριστεί στη συνέχεια  από τον αμυντικά ισχυρότερο .

Το έργο αυτό το έχουμε δει κατ’ επανάληψη αν κοιτάξουμε γύρω μας  τα πρόσφατα σχετικά  γεγονότα.

Τώρα  γεννάται το ερώτημα τι θα κάνουμε αν οι γείτονες στήσουν ένα άλλο γεωτρύπανο ανατολικά  της  υφαλοκρηπίδας  της Κρήτης ;

Εμείς τι πετύχαμε με την διαχρονική πολιτική μας ;

Όπως αντιλαμβάνεστε  βήμα – βήμα  διαχρονικά  τους βοηθήσαμε  με την  υποχωρητικότητα  και τις λογικές  μας να μεταφέρουν το παιχνίδι τους μέσα στο σπίτι μας , και , τώρα τρέχουμε δεξιά και αριστερά μήπως με την βοήθεια τρίτων  διορθώσουμε τα λάθη μας και αντιστρέψουμε την κατάσταση  .

Όπως όμως και να έχει  η ιστορία , ο κλέφτης μπήκε στο σπίτι μας και θα μας περιμένει  στο ελάχιστο  στην γωνία της διαπραγμάτευσης .

Οι  αείμνηστοι Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1976 και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1987 είδαν την εξέλιξη του  έργου και  τους έκοψαν το βήχα , φροντίζοντας την άμυνα της χώρας ,  γι’ αυτό είχαμε μία αρκετά μεγάλη περίοδο κατά το δυνατόν ηρεμίας .

Έρχεται τώρα ο Τούρκος υπουργός της Άμυνας  Χολουσί Ακάρ να  μας  λέει   ξεκάθαρα » ελάτε να διαπραγματευτούμε το Αιγαίο , την Κύπρο και στην νοτιοανατολική   περιοχή της  Μεσογείου «, σε διαφορετική περίπτωση θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας  που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο .

Παράλληλα  ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την ίδια ρητορική – έχουμε χάσει πλέον την ταινία –  παρά  την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη  και τα ΜΟΕ που συμφώνησαν . Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον παραπλάνησε , αφού μετά από λίγες ημέρες μας ήρθε »  ταμπλάς » η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης .Αποδεικνύοντας ότι ο  Τούρκος πρόεδρος  δεν ακούει κανένα και βαδίζει ολοταχώς στην εφαρμογή του σχεδίου του .

Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο καμπής . Στο εξής η κάθε μας κίνηση πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και αποτελεσματική  , δεν δικαιολογείται κανένα λάθος  !

Από αυτές τις κινήσεις διπλωματικές , αμυντικές ,  θα εξαρτηθεί η τροχιά της καμπύλης της χώρας αν θα είναι ανοδική. Το  καθοδική δεν το συζητώ και ούτε θέλω να το σκέφτομαι ,  γιατί θα  είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για όλους τους Έλληνες.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες κύριοι της κυβέρνησης , γιατί ο Ερντογάν  το έχει κατάλληλα προγραμματίσει , οι δηλώσεις όλων των παπαγάλων του  δεν είναι τυχαίες , βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο του ψυχολογικού πολέμου ,  θα μας φέρουν  προ τετελεσμένων γεγονότων και  τότε οφείλουμε να γνωρίζουμε πως θα ανταποκριθούμε λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα δεδομένα ,  ακόμη και αυτά που είναι προς το παρόν  λίγο σκοτεινά, όμως  υπάρχουν οι   ενδείξεις .

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος ε.α Μηχανικός της ΣΜΑ, Μαθηματικός με MSc στα εφαρμοσμένα και ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής

Πηγή: onalert.gr