Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικές με Ελληνοτουρκικά σε συνδυασμό με την Τουρκολιβική συμφωνία , την επιχείρηση » Irini » της ΕΕ που ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμόστηκε και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ .

Επειδή μου αρέσει να ομιλώ συγκεκριμένα , ρεαλιστικά , κάνοντας κριτική καλοπροαίρετη , χωρίς καμία διάθεση αντιπολιτευτικής τακτικής γιατί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ο Ελληνισμός οφείλει να είναι ενωμένος , ας δούμε τις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού που μεταξύ των άλλων είπε :

  • Ότι το Ελληνοτουρκικό πρόβλημα είναι πρόβλημα ΕΕ – Τουρκίας…και συνεχίζει … ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία , και εκτίμησε » ότι μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε , υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , ύστερα από κοινή συμφωνία για το πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα , αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο .

Ο Σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξή του :

  • Μας μίλησε για μαξιμαλισμό και για προπονητές της εξέδρας για όσους μιλούν αντίθετα ως προς την λογική του. Σχόλιο που το χαρακτηρίζω τουλάχιστον από αμετροέπεια και καλό θα είναι στο εξής να είναι πιο προσεκτικός.
  • Μας είπε ότι όποιος επείγεται σε μία διαπραγμάτευση – εννοούσε την συμφωνία με την Αίγυπτο ως προς την ΑΟΖ- θα πρέπει να κάνει κάποιες παραδοχές και να εξετάσει το ενδεχόμενο σε περίπτωση αποτυχίας. Δέχτηκε δηλαδή έμμεσα ότι είμαστε με το » μαχαίρι στη πλάτη » και τώρα τρέχουμε να προλάβουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα . Δεν μας είπε όμως ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση , όταν αιφνιδιαστήκαμε με την Τουρκολιβυκή συμφωνία .
  • Παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη έχει αδυναμίες , δεν μας είπε όμως γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι σήμερα σε δυναμικές κινήσεις που να διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας .
  • Παραδέχτηκε ότι η Πολιτεία άφησε το Πολεμικό Ναυτικό σε αδυναμία λόγω της οικονομικής στενότητας τα τελευταία χρόνια , δεν μας είπε όμως ότι ο κύριος λόγος της αμέλειας είναι η πολιτική φιλοσοφία αντιμετώπισης της Τουρκικής απειλής , που ήταν κάτι που γνωρίζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια .
  • Πανηγύρισε για την ένταξη της ΤΠΚ Νο 6 στο Πολεμικό Ναυτικό μη πλήρως επιχειρησιακή μετά από δώδεκα χρόνια , δεν μας είπε όμως πότε θα δοθεί η ΤΠΚ Νο 7 στο ΠΝ , που τόσο ανάγκη την έχει η χώρα .
  • Μας είπε ότι έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ΠΝ , χωρίς να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο ενίσχυσης του στόλου με νέες φρεγάτες.
  • Μας μίλησε για την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που εξήγησε ότι χρειάζεται χρόνος προσαρμογής , με χρόνο που μάλλον θα τείνει στο άπειρο .

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι έχει στο μυαλό του ο κ. Πρωθυπουργός ;

Δεν έχει καταλάβει τι ζητάει ο Ερντογάν ; Άρα με ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε ; Δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτό το εγχείρημα έχει μηδενική πιθανότητα επιτυχίας ; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο ;

Αφού έχει δεχτεί ότι το όλο θέμα είναι ΕΕ – Τουρκίας γιατί δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα μία εκστρατεία με δυναμική παρέμβαση όχι παρακαλώντας , απαιτώντας από την ΕΕ να σταματήσει να χαϊδεύει την Τουρκία και να ακυρώσει με συγκεκριμένο έργο την Τουρκολιβυκή συμφωνία ;

Τόσες βάσεις δώσαμε στις ΗΠΑ χωρίς αντάλλαγμα . Τι περιμένουν για να σταματήσουν την Τουρκική προκλητικότητα και να ακυρώσουν την Τουρκολιβυκή συμφωνία , δεδομένου ότι έχουν δεχτεί ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα ; Και τώρα τρέχουμε με το » πιστόλι στη πλάτη » να συνάψουμε ΑΟΖ βιαστικά με όμορα κράτη ; Και ωραία πετύχαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο που είναι το επιθυμητό από όλους μας , μετά ποιες θα είναι οι εξελίξεις ;

Γιατί αποφεύγει την σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό της Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να χαραχθεί η εθνική γραμμή και μία σειρά δυναμικών κινήσεων που θα έχουν στόχο την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ;

Η όλη καρτερική στάση του Πρωθυπουργού πρέπει να μετατραπεί σε ενεργειακή με δυναμική απαιτώντας από τους συμμάχους το αυτονόητο για να αποφύγουμε την περίπτωση θερμού επεισοδίου .

  • Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος ε.α Μηχανικός της ΣΜΑ , Μαθηματικός του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στα εφαρμοσμένα του ΕΚΠΑ και ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής .

Πηγή: onalert.gr