Παρακολουθούμε τις εξελίξεις που συμβαίνουν σχετικά με τα εθνικά μας θέματα σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό / προσφυγικό και τώρα προστέθηκε και ο κορονοϊός , ο οποίος συνδέεται άμεσα με την αποτρεπτική μας ικανότητα, Συγκεκριμένα :

 • Τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή των χερσαίων συνόρων μας στην περιοχή του Έβρου , τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται .Είδαμε τους Τούρκους να προωθούν με την βία μετανάστες / πρόσφυγες στα σύνορά μας με όλα τα έκτροπα που διέπραξαν και διαπράττουν οι μετανάστες με την βοήθεια των Τουρκικών αρχών . Ακόμη και πυροβολισμούς είδαμε Τούρκων στρατιωτών , όπως και Τούρκους κομάντος να κάνουν επίδειξη ισχύος .
 • Είδαμε τα δύο Τουρκικά F-16 στα όρια των χερσαίων συνόρων μας σε πολύ χαμηλό ύψος , να σαμποτάρει με προκλητικούς ελιγμούς το Ελληνικό ελικόπτερο που εκείνη την χρονική στιγμή παρακολουθούσε την κατάσταση των χερσαίων συνόρων μας , που είναι ένα ενδιαφέρον επιπλέον στοιχείο .
 • Ένα άλλο σημαντικότατο στοιχείο είναι η χρησιμοποίηση UAV από την Τουρκική πλευρά στην παρακολούθηση των Ελληνικών θέσεων και κινήσεων .
 • Έχουμε τις καθημερινές πτήσεις των Τουρκικών F-16 σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τα ακριτικά νησιά μας .
 • Έχουμε δύο συνειδητές καταδιώξεις Ελληνικών σκαφών του Λιμενικού από αντίστοιχα Τουρκικά σκάφη που είναι πιο γρήγορα από τα δικά μας , εντός των δικών μας χωρικών υδάτων ,εκ των οποίων το ένα χτυπήθηκε . Ειλικρινά τέτοιο κυνηγητό εντός των χωρικών μας υδάτων είναι κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς την στο εξής Τουρκική τακτική .
 • Είχαμε την πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία , όπου του ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το τελευταίο συμβάν με το Τουρκικό σκάφος , ως προς την παραβίαση των Τουρκικών χωρικών υδάτων και στην κράτηση δημοσιογράφων .Δηλαδή ζήτησαν με θράσος και τα ρέστα , μία κίνηση με πολλές ερμηνείες.
 • Είχαμε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να μας λέει ότι » έτσι θα σας κυνηγάμε και εσείς θα τρέχετε» ή που μας παρομοίασε με τους ναζί ή  που μας θύμισε ότι «μπορούμε και εμείς να είμαστε στην θέση των μεταναστών » κ.α.

Είναι γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο διεστραμμένης λογικής που είναι αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του ένα λογικό άτομο όσο καλή διάθεση και να έχει .

 • Έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες όλα τα fake news της Τουρκικής προπαγάνδας σε βάρος της χώρας μας που είναι πολύ καλά σχεδιασμένες και οργανωμένες . Ουσιαστικά η Τουρκία χρησιμοποιεί ένα ψυχολογικό εργαλείο που θα της δώσει την αφορμή για το επόμενο βήμα.
 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόσφατη και παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ως προς την χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που κουβαλάμε στην πλάτη μας και θα μας δημιουργήσει σχετικά σύντομα πολλά προβλήματα στο Αιγαίο .
 • Η ιστορία με την Συρία στο Ιντλίμπ φαίνεται ότι έχει πλήξει τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου, και , έχει δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα .
 • Η τελευταία συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς φαίνεται ότι καταρχήν δεν βρήκε την ανταπόκριση που ζητούσε ο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το μεταναστευτικό / προσφυγικό που ίσως δημιουργήσει άλλη τακτική στην αντιμετώπισή του.

Δημιουργούνται εύλογα τα ερωτήματα :

 • Γιατί συνεχίζεται αυτή η δυναμική κατάσταση που μνημόνευσα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας με μεγαλύτερη ένταση ; Και μάλιστα από άτομα που μόνο πρόσφυγες δεν είναι αφού όπως προκύπτει είναι άτομα που κατευθύνονται από τις Τουρκικές αρχές; Ποιος είναι τελικά ο στόχος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ;Και γιατί έχει σκηνοθετήσει όλη αυτή την ταινία που βλέπουμε ;Και μέχρι πότε αυτό το θέατρο του παραλόγου θα συνεχίζεται στα σύνορά μας ;

Εκτιμώ ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας είχαν και έχουν διπλό στόχο :

Ο ένας ήταν να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναδιαπραγματευτεί την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 ως προς το οικονομικό στοιχείο , σε συνδυασμό με την συμβολή της να βάλει πλάτη στο Ιντλίμπ της Συρίας .

Ο δεύτερος ήταν και συνεχίζεται να υφίσταται ,και λογικά θα κρατήσει για το επόμενο διάστημα , να δοκιμάσει την αντοχή μας και παράλληλα να δημιουργήσει ρήγματα και κόπωση στην αμυντική μας θωράκιση .

Η ιστορία δε με τον κορονοϊό τον βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση και θα πρέπει από τώρα να λάβουμε τα απαραίτητα αυστηρά μέτρα για την προφύλαξη του προσωπικού μας που βρίσκεται στις επάλξεις στον αέρα , την ξηρά , την θάλασσα , από τον ιό .

Εκτιμώ ότι αυτή η κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε στο σημείο «μηδέν » . Δηλαδή στο σημείο που δεν θα μπορέσουμε όσο λογική , ψυχραιμία και να έχουμε να μην απαντήσουμε .

Επίσης, είναι ύποπτο όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί στον Έβρο , μου μοιάζει σαν θέατρο που οδηγεί στο πουθενά από Τουρκικής πλευράς , αν αυτό το φαινόμενο το δούμε λογικά .Ίσως πρόκειται για μία αμυντική παραπλάνηση που ενδεχομένως οφείλουμε να την έχουμε στα υπόψη στην αμυντική μας σχεδίαση .

Τέλος , εκτιμώ ότι λογικά εντός των μεταναστών έχουν παρεισφρήσει κατευθυνόμενα άτομα από την Άγκυρα στα ακριτικά νησιά μας και όχι μόνο , και , συνεπώς οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει .

Ο Ερντογάν θα χτυπήσει στο προσεχές διάστημα εφόσον οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ΗΠΑ του φερθούν χαλαρά .

 • Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος ε.α Μηχανικός της ΣΜΑ , Μαθηματικός με MSc στα εφαρμοσμένα και ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής .

Πηγή: onalert.gr