Παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα οι υπερπτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το χερσαίο έδαφος των νησιών μας , ενώ σε μερικές περιπτώσεις είδαμε τα Τουρκικά F-16 να ίπτανται και πάνω από τον Έβρο .
Τώρα οι γείτονες εκτός από τις πτήσεις πάνω από τα μικρά νησάκια μας, έχουν προχωρήσει και σε πτήσεις πάνω από τα μεγάλα νησιά ,όπως σε Χίο , Λήμνο , Σάμο , Λέσβο και Ρόδο .
Οι πτήσεις αυτές δημιουργούν πολλά ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν .

Επειδή μου αρέσει να μιλάω με νούμερα και με γραφήματα , γιατί με αυτό τον τρόπο είναι εύκολο να βγάλεις συμπεράσματα , θα διαπιστώσετε στα γραφήματα Νο1α , Νο1β , ότι στο πρώτο σχεδόν τετράμηνο του 2020 οι υπερπτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ακριτικά νησιά μας , είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές του έτους 2019. Ενώ παρατηρούμε ότι αυτές διαχρονικά αυξάνονται σταδιακά από το έτος 2010.

Στα γραφήματα Νο 2α , Νο2β έχω εκτιμήσει μία πρόβλεψη αναλογικά κατ’ ελάχιστο , για τις υπερπτήσεις που θα έχουμε συνολικά το 2020 σε σύγκριση με τα γραφήματα Νο1α , Νο1β, εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί ,που δεν βρίσκω τον λόγο να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα , εφόσον ως Πολιτεία συνεχίσουμε την ίδια πολιτική , και , δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δρομολογήσει τα σχέδιά του.

Επίσης στα γραφήματα Νο3α , Νο3β παρατηρούμε την αύξηση των παραβιάσεων του Τουρκικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των Εθνικών χωρικών υδάτων μας από το 2010 μέχρι το 2019 . Όπως διαπιστώνεται και στην θάλασσα παρατηρείτε το ίδιο σκηνικό . Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος όταν είδαμε το Τουρκικό «σαπιοκάραβο» να φτάνει στην Κέα με μετανάστες / πρόσφυγες, χωρίς να το αντιληφθούμε, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα .

Από αυτά που μνημόνευσα , προκύπτει ότι οι γείτονες έχουν σχεδιάσει και εφαρμόζουν μία επιχείρηση αμφισβήτησης των ακριτικών νησιών μας και της Ελληνικής κυριαρχίας στον αέρα και στην θάλασσα.

Αυτό, σε συνδυασμό με την Τουρκολιβυκή συμφωνία που κουβαλάμε στην πλάτη μας και θα την κουβαλάμε στο διηνεκές, μία διπλωματική ήττα που δύσκολα χωνεύεται , δημιουργούν από Τουρκικής πλευράς, ένα κλίμα αξιολόγησης του αξιόμαχου και της ικανότητας αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας , ως προς όλες τις επιχειρησιακές παραμέτρους .

Το λυπηρό της όλης ιστορίας με τις υπερπτήσεις , είναι ότι έχουμε επιτρέψει ως Πολιτεία , με την διαχρονική ανοχή μας , το φαινόμενο της «παραβίασης νησιωτικού Ελληνικού εδάφους» να συνεχίζεται , μη δίνοντας την απαραίτητη σημασία, λάθος ως αρχή, που και αυτό ως γεγονός «δύσκολα χωνεύεται» από το λαό μας.

Το χειρότερο από ότι φαίνεται είναι ότι το φαινόμενο αυτό το έχουμε συνηθίσει , έχει καταστεί τρόπος ζωής, ουσιαστικά ως χώρα το έχουμε αποδεχτεί σιωπηλά, αντιμετωπίζοντάς το επιχειρησιακά ως μία συνηθισμένη καθημερινή ρουτίνα.

Οι όποιες ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας των εκάστοτε Ελληνικών κυβερνήσεων στους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται ότι δεν έχουν αποτέλεσμα , και ούτε θα έχουν τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα , γεγονός που δίνει το δικαίωμα στον Τούρκο Πρόεδρο να συνεχίζει απτόητος το έργο του .

Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουν οι ακρίτες μας τα Τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το κεφάλι τους , δημιουργώντας παράλληλα τα ανάλογα συναισθήματα , παρότι κάθε φορά τα Ελληνικά φτερά τους αναγκάζουν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής , όμως ο στόχος της Τουρκικής πολιτικής ,τις περισσότερες φορές , έχει θετικό πρόσημο για τις περαιτέρω επιδιώξεις της .

Η κατακόρυφη αύξηση των υπερπτήσεων σε συνάρτηση με τις εμπλοκές , που βλέπουμε στα γραφήματα Νο1α , Νο1β πάνω από τα ακριτικά νησιά μας , όπως αντιλαμβάνεστε ενισχύουν και το ενδεχόμενο συνθηκών ατυχήματος είτε από λάθος , είτε συνειδητό , εκατέρωθεν , αφού όλα εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα αντίδρασης του ιπτάμενου προσωπικού , παρά την επαγγελματική και άψογη συμπεριφορά των πιλότων μας .

Εδώ γεννάται και το ερώτημα :
Πως θα αντιδράσουμε αν τα Τουρκικά F- 16 κάνουν βόλτα πάνω από την Κέα ή την Εύβοια ; Θα απαντήσουμε με την ίδια λογική ;
Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα είναι πολύ λεπτό .
Οι μεταβλητές που επηρεάζουν το πρόβλημα είναι πολλές , ωστόσο σε κάθε περίπτωση αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει , αν συνεχιστεί θα μπούμε σε ανώφελες περιπέτειες , η κυβέρνηση διαθέτει τα κατάλληλα διπλωματικά εργαλεία και όχι μόνο , να τερματίσει αυτό το φαινόμενο που πληγώνει τις καρδιές των Ελλήνων, πριν φτάσουμε σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες που δεν επιθυμούμε .

  • Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Μαθηματικός του ΑΠΘ , με Μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και στην Αριθμητική Ανάλυση του ΕΚΠΑ και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής.

Πηγή: onalert.gr