Έντονα αντιδρά η Τουρκία δια του υπουργείου των Εξωτερικών της σχετικά με την αμυντική συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου και την παρουσία των γαλλικών Rafale στο νησί.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι ανέφερε: «Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ (σσ όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) δεν εκπροσωπεί όλο το νησί όπως και τους Τουρκοκύπριους, άρα δεν είναι αρμόδια και για μια τέτοια συμφωνία.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, είναι ενάντια στις συμφωνίες του 1960 και στην ισορροπία που έχει προκύψει από αυτές. Εμπεριέχει ρίσκο να εμποδίσει τις προσπάθειες που γίνονται για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι απαράδεκτο η Γαλλία να κάνει βήματα που αυξάνουν την ένταση, και να κάνει ασκήσεις με την ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ και έστω και προσωρινά να μεταφέρει τα μαχητικά της στο νησί παραβιάζοντας τις συμφωνίες του 1960».

Υπενθυμίζεται πως τα γαλλικά Rafale, μαζί με το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE» μετείχαν σε άσκηση που «τρύπησε» την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για τις «έρευνες» του Oruc Reis.

Πηγή: Με πληροφορίες από sigmalive

Πηγή: onalert.gr