«Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την άσκηση, είστε κι εσείς προσκεκλημένοι. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να σας δείξουμε Rafale, το μελλοντικό σας μαχητικό αεροσκάφος…».

Με τα λόγια αυτά, ο Γάλλος επισμηναγός Ιπτάμενος (Ι) με το προσωνύμιο «Fabien», συνοψίζει τον ενθουσιασμό τόσο του ίδιου όσο και των συναδέλφων του, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, στην Ηλεία.

Κι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει ν’ απαντήσει στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μήνυμα που θα έδινε – αν μπορούσε – προς τους όλους τους Έλληνες, μέσα από το hi-tech πιλοτήριο του μαχητικού του, εν πτήσει στους ουρανούς της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι μια εκπληκτική χώρα»

Εκείνο που κάνει μια άσκηση στην Ελλάδα ξεχωριστή είναι, όπως εξηγεί ο Γάλλος πιλότος, η μοναδικότητα των τοπίων και του αναγλύφου. Είναι ο λόγος που ο «Fabien» και οι συνάδελφοί του εκτιμούν βαθύτατα τη συμμετοχή τους στον πολυεθνικό «Ηνίοχο 2021». «Τα βουνά της χώρας, οι θάλασσες κάνουν τις αποστολές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Χρειάζεται να προσαρμόσουμε όλες μας τις τακτικές σε όλη αυτή την ποικιλία των τοπίων, και αυτό είναι κάτι που βρίσκουμε εξαιρετικό…», εξηγεί ο πιλότος ενός Rafale C της Γαλλικής Armée de l’Air et de l’Espace (AAE).

Έξι μαχητικά του συγκεκριμένου τύπου συμμετέχουν στην άσκηση της Ελλάδας μέχρι και την Παρασκευή 22 Απριλίου, ενώ και οι πιλότοι πέντε ακόμη ναυτικών μαχητικών Rafale Μ της Marine Nationale, αεροσκάφη δηλαδή που επιχειρούν από αεροπλανοφόρα, συνεκπαιδεύονται με τον «Fabien» και τους συναδέλφους του τής Αεροπορίας.

Ο νεαρός πιλότος δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του για την άριστη σχεδίαση της άσκησης από τα στελέχη της ελληνικής ΠΑ. «Δεν έχουμε τα ίδια τοπία, την ίδια μορφολογία στη Γαλλία. Έχουμε φυσικά κι εμείς ποικιλία από τοπία, αλλά αυτή η ελληνική ποικιλομορφία, είναι σημαντικό το ότι είναι και πολύ κοντά στη βάση της Ανδραβίδας. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί δεν χρειάζεται να πετάμε για πολλή ώρα μέχρι να βιώσουμε αυτή την εδαφική μορφολογία και αυτό είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία…», προσθέτει με ενθουσιασμό ο πιλότος του Rafale C.

Ο Γάλλος Ιπτάμενος αδυνατεί μεν να «διαλέξει», όταν τού ζητάμε τις αγαπημένες του στιγμές στον φετινό «Ηνίοχο», η καθημερινή όμως δράση είναι κάτι που τον ενθουσιάζει. «Όλες οι αποστολές είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες, εκείνο μάλιστα που είναι ιδιαίτερο είναι πως πάντα πετάμε 20 τζετ στην ίδια χρονική περίοδο! Όλες οι αποστολές μας λοιπόν είναι μοναδικές και ενδιαφέρουσες», εξηγεί.

Η αγορά Rafale από την Ελλάδα

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα σας δείξουμε το νέο σας, μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος. Είμαστε επίσης χαρούμενοι που θα συζητήσουμε με τους μελλοντικούς Έλληνες πιλότους Rafale», απαντά στο σχετικό ερώτημα ο Γάλλος πιλότος, μπροστά σ’ ένα μονοθέσιο μαχητικό του τύπου.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει στις ικανότητες των συναδέλφων του, των Ελλήνων πιλότους όπως τις βίωσε. «Είμαστε όλοι τμήμα, «κομμάτι» της Βορειοατλαντικής Συμμαχία, είμαστε όλοι πιλότοι του ΝΑΤΟ. Είναι λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να συναντιόμαστε ξανά, να δουλεύουμε μαζί και να σχεδιάζουμε τις αποστολές μας μαζί», τονίζει.

Η συζήτηση κλείνει με μια έκκληση σε αυτό που δεν… «εκπαιδεύουν» οι ψύχραιμοι, πολυτάλαντοι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών του 21ου αιώνα, το συναίσθημα. Έχει άραγε κάτι περισσότερο από την πτήση στη δική του καρδιά του ο Γάλλος πιλότος; Ο «Fabien» χαμογελά, παίρνει μια ανάσα και απαντά χωρίς περιστροφές: «Όχι, δεν αγαπώ τίποτε περισσότερο από την πτήση. Το να πετάς είναι κάτι μοναδικό. Γι’ αυτό είμαστε όλοι εδώ, για να πετάξουμε μαζί τα τζετ μας!».

«Merci pour tout» και όχι αντίο αλλά «au revoir» λοιπόν, «Fabien»!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Κυριακίδης

Πηγή: onalert.gr