«Η Τουρκία δεν θα μετατρέψει μία πολιτική διαμάχη με ένα μέλος του ΝΑΤΟ σε στρατιωτική επέμβαση», ανέφερε στη σελίδα Euronews ειδικός αναλυτής.

Οι πολεμικές απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας είναι πλέον… καθημερινό φαινόμενο. Μόλις χθες, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε τέσσερις ώρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας φωτογράφισε το Καστελλόριζο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί”.

Και συνέχισε: “Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ», αν και ένα θερμό επεισόδιο φαντάζει μονόδρομος, διάφοροι αναλυτές διαφωνούν.

Ο Ερντογάν εδώ και καιρό επιχειρεί μία πολεμική ρητορική, «αλλά μέχρι εκεί θα φτάσει», ισχυρίζεται ο Atilla Yeşilada, Τούρκος αναλυτής για λογαριασμό της GlobalSource Partners.

«Θέλει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκεί μπορεί να κερδίσει όσα ζητάει». Η Τουρκική πλευρά καλεί σε διάλογο με τα «όπλα» στο τραπέζι, κάτι το οποίο δεν είναι ανεκτό από την ελληνική πλευρά.

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας προς Τουρκία: Διάλογος χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις

«Δεν αντιμετωπίζουμε κάτι καινούργιο, ίσως αυτή τη φορά έχει αυξημένη ένταση, αλλά έχουμε βρεθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο τουλάχιστον 100 φορές από το 1974 και τη σύγκρουση στην Κύπρο και τίποτα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Yeşilada, και συνέχισε, «η ένταση δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο και η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί με τις δύο πλευρές να κάνουν αυτό που έχουν συνηθίσει να κάνουν.»

«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να τα βάλει με όλη τη Δύση, ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα θα σήμανε πόλεμο με τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης»

Κλείνοντας ο αναλυτής σχολίασε την στάση των ΗΠΑ: «Είναι σε δύσκολο σημείο καθώς οποιαδήποτε λάθος κίνηση μπορεί να στρέψει την Τουρκία, μια και καλή, στην αγκαλιά της Ρωσίας. Δεν το θέλουν αυτό. Πιστεύω πως στο τέλος θα υπάρξει μία μοιρασμένη διαιτησία στο ζήτημα».

Πηγή: Ahval

Πηγή: thracenews.gr