Εκφέρεις άποψη εναντίον του σουλτάνου; Η φυλακή είναι ίσως το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί στη γειτονική Τουρκία.

Ο Ερντογάν βλέπει παντού «εχθρούς» και «τρομοκράτες». Δεδομένου του πως συμπεριφέρεται στους «τρομοκράτες» του PKK, η φυλακή ίσως αποτελεί «καλύτερη» λύση. Νέα έρευνα, για το 2019, ήρθε στο φως της δημοσιότητας και τα νούμερα σοκάρουν.

Περισσότερα από 3.800 άτομα στην Τουρκία καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης για προσβολή κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό δικαστικό σύστημα εξέδωσε 3.831 ποινές φυλάκισης για την κατηγορία, αύξηση 87% από το 2018 όταν καταδικάστηκαν 2.046 άτομα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων BirGun.

Ο τουρκικός ποινικός κώδικας ποινικοποιεί την προσβολή του προέδρου, με το δράστη να βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια. Η ποινή μπορεί να αυξηθεί εάν η προσβολή εκφράζεται στη δημόσια σφαίρα.

Καθώς οι συλλήψεις συνεχίζουν να αυξάνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει τις διώξεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το νόμο για να φιμώσει την αντιπολίτευση.

Το τουρκικό δικαστικό σύστημα «βρίσκεται υπό τεράστια πίεση», σύμφωνα με τον Henri Barkey, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Lehigh, ειδικό στα θέματα της Μέσης Ανατολής. «Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το δικαστικό σύστημα δεν είναι πλέον ανεξάρτητο στην Τουρκία – βασικά ακολουθεί οδηγίες από το προεδρικό παλάτι», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Al Arabiya English.

Πηγή: Al Arabiya

Πηγή: onalert.gr