Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Al Arabiya και αναφέρθηκε σε θέματα επικαιρότητας που αφορούν την Μέση Ανατολή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στις πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ μίλησε και για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Στην παρούσα φάση, αυτό στο οποίο πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την Τουρκία είναι η αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων και οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξή του στο Al Arabiya, την οποία έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην υπουργική Σύνοδο της ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου στο Ομάν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι επίσης ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς, σε συνεργασία με την ΕΕ, για όσους χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας».

Επισήμανε πως όσο περισσότερες περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις προκύπτουν, τόσο θα πληθαίνουν οι ροές προσφύγων που θα προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τις συνέπειες των συγκρούσεων και των πολέμων. «Υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι πρέπει να εφαρμόσουμε περαιτέρω μέτρα κατά της παράτυπης μετανάστευσης και να επιτρέψουμε τη δημιουργία νομίμων οδών μετανάστευσης», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, το 2016 επιτεύχθηκε η κοινή δήλωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία «δεν λειτούργησε αποτελεσματικά και γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να την αναβιώσουμε τώρα» και σημείωσε πως η Τουρκία έχει επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος, το ίδιο και η Ελλάδα.

«Πρέπει να εργαστούμε για την άμβλυνση των πραγματικών βαθύτερων αιτιών αυτών των μεταναστευτικών κυμάτων, στο βαθμό που μπορούμε να αναπτύξουμε τέτοιες πολιτικές», τόνισε. «Πρέπει να αναπτύξουμε περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την αποτροπή των εχθροπραξιών και να εγκαινιάσουμε πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, προκειμένου να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες». Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να αναπτυχθεί αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των δύο χωρών.

«Η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκαν πολλές εντάσεις. Υπήρχαν πολλές παρανοήσεις και δεν μπορέσαμε πραγματικά να αναπτύξουμε μια φιλική σχέση, μια σχέση καλής γειτονίας», σημείωσε. Υπενθύμισε όμως ότι αμέσως μετά τις εκλογές οι ηγέτες των δύο χωρών αποφάσισαν να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τη φιλική τους σχέση, έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές, στο Βίλνιους κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα προγραμματίζεται η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη παρουσία των δύο ηγετών και διευρυμένων αντιπροσωπειών.

«Αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε την περίοδο ηρεμίας και ειρήνης», ανέφερε. «Τους τελευταίους επτά με οκτώ μήνες, η κατάσταση στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ήρεμη. Πρέπει πραγματικά να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή την προοπτική, διότι το κλίμα ειρήνης αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία των δύο εθνών».

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερα ισχυρή και ανοικτή σχέση ειλικρίνειας με τον Τούρκο ομόλογό μου», υπογράμμισε. Προς το παρόν, όπως ανέφερε, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία τριών πυλώνων, του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος αφορά τα βασικά ζητήματα πολιτικής φύσης, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για ζητήματα που αφορούν στις στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή, και τη θετική ατζέντα.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε σε έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οφέλους, διότι αυτό θα προωθήσει τη συναντίληψη. Τώρα, συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς, στον τουρισμό, τον ακαδημαϊκή συνεργασία, τις ανταλλαγές στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας και προφανώς την πολιτική προστασία», σημείωσε.

Υπενθύμισε πως η Μεσόγειος βίωσε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα. «Σημειώθηκαν ιδιαίτερα εκτεταμένες πυρκαγιές και στη συνέχεια εκτεταμένες πλημμύρες. Υπάρχει μια έντονη κλιματική κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα, η κάθε χώρα μεμονωμένα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Επομένως, συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας, προκειμένου να προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες αυτού του φαινομένου».

Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα δεν θεωρεί την Τουρκία ως ανταγωνιστή «ούτε σε περιφερειακό ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο». «Είμαστε γείτονες. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα», τόνισε. Όσον αφορά το Κυπριακό, «η Ελλάδα εμμένει στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο».

«Το πιο σημαντικό είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι επίσης, πολύ σημαντικό να διεξαχθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση. Προφανώς, δεν δεχόμαστε τη λύση δύο κρατών, επειδή ουσιαστικά αντιβαίνει στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και επειδή δεν αντικατοπτρίζει μία σύγχρονη λύση. Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν μαζί και όχι ο ένας εναντίον του άλλου» τόνισε.

Στόχος να γίνουμε ενεργειακός κόμβος για τη Μ.Ανατολή και τον αραβικό κόσμο

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου να εξετάσουν τη δυνατότητα για κοινές εξαγωγές φυσικού αερίου, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει συνέργειες με Ισραήλ και Αίγυπτο, το «Euro-Asia Interconnector» μέσω Ισραήλ και Κύπρου, και το «GREGY» για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, το οποίο έχει επιλεγεί ως ένα από το κυριότερα έργα κοινού ενδιαφέροντος στην ΕΕ.

«Φιλοδοξία μας είναι να καταστούμε ενεργειακός κόμβος για τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο γενικότερα. Κατά τη γνώμη μου, η γεωγραφική μας θέση και η σταθερότητα της κυβέρνησής μας αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι το ιδανικό σημείο εισόδου για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου», σημείωσε.

«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς. Στην παρούσα φάση, εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε μια πολύ ισχυρή σχέση με την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο του εμπορίου και του οικονομικού διαδρόμου που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G20», επισήμανε.

«Η Ελλάδα θα αποτελέσει αναμφίβολα τον κόμβο για όλα αυτά τα έργα. Μπορούμε να δηλώσουμε με υπερηφάνεια ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος, αλλά και χώρα σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή». Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα συνεργάζεται με όλες τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Ειδικότερα, ανέφερε, με τη Σαουδική Αραβία έχει αναπτυχθεί συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με την National Grid της Σαουδικής Αραβίας.

«Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναπτύξει υψηλή καινοτομία όσον αφορά τις σύγχρονες μορφές ενέργειας, όπως η πράσινη ενέργεια και το υδρογόνο», σημείωσε. «Επιθυμία μας είναι να αναπτύξουμε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από κοινού με αυτές τις χώρες. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Η περαιτέρω ανάπτυξη όλων των μορφών βιώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί βασική στρατηγική για την Ελλάδα».

Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, τους τελευταίους μήνες, πάνω από το 50% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του συνολικού ενεργειακού μείγματος προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Υπενθύμισε δε πως η χώρα διαθέτει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και ανέμους, όπως ακριβώς και οι χώρες του Κόλπου. Συνεπώς, μπορούμε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να προωθήσουμε περαιτέρω συνέργειες.

«Πρέπει να υπάρχει ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας», σημείωσε. «Οι περισσότερες από τις χώρες του Κόλπου, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διαμεσολαβούν επιδιώκοντας την άμβλυνση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη Λιβύη, την Υεμένη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Επιθυμούμε λοιπόν να είμαστε μέρος αυτής της ειρηνικής μετάβασης και να καταστούμε η φωνή των χωρών του Κόλπου προς την ΕΕ και την Ευρώπη», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Eurokinissi

Πηγή: thracenews.gr