Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει την αντίδραση της Άγκυρας πριν την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

«Όταν αποφασίσαμε για πρώτη φορά να ασκήσουμε μια αποφασιστική διπλωματία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και με την Ιταλία και, πρωτίστως, με την Αίγυπτο, σταθμίσαμε, μετρήσαμε ποια θα ήταν η αντίδραση της Τουρκίας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.

«Είναι προφανές ότι αυτό θα τους ενοχλούσε, δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή πρακτικά εξουδετέρωνε το μόνο έρεισμα το οποίο είχε η τουρκική διπλωματία, που ήταν το ανυπόστατο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Υπό αυτές τις συνθήκες εμείς ήμασταν πανέτοιμοι για την οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, είναι κάτι το οποίο εμείς το παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Είναι προφανές ότι μολονότι το τουρκικό ερευνητικό μπορεί να βγήκε από το σύστημα εκπομπής, παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Εμείς βρισκόμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε, «η πλειοψηφία του στόλου είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να βγει οπουδήποτε απαιτηθεί, τα πλοία μας τα οποία περιπλέουν σε κρίσιμες περιοχές, βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους από μέρες. Εάν απαιτηθεί, θα υπάρχει και μεγαλύτερη ανάπτυξη του στόλου. Εμείς δεν επιδιώκουμε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή, από την άλλη πλευρά η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη».

Παράλληλα ο Γ. Γεραπετρίτης ανέπτυξε την κυβερνητική θέση ότι «η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διπλωματικά υποδεέστερη θέση», στέλνοντας συγχρόνως καθαρό μήνυμα στην άλλη πλευρά: «Στο μέτρο που πλέον είναι καθορισμένες οι ζώνες τις οποίες η ελληνική Πολιτεία έχει να προστατεύσει κυριαρχικά, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση εντός των ζωνών αυτών. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι διεθνείς κανόνες, οι οποίοι διέπουν την έρευνα», είπε και μετέφερε την αίσθηση της ελληνικής πλευράς, ότι «θα υπάρξει ένας περίπλους του ‘Oruc reis‘ και των συνοδών πλοίων, εμείς θα παρακολουθούμε, θα είμαστε εκεί, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Στρατηγική αποφασιστικότητας, σύνεσης, σοβαρότητας

«Η παρούσα διακυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα πλήρες πρωτόκολλο», επανέλαβε δε, και σε ό,τι αφορά την ελληνική αντίδραση «είτε πρόκειται για την ανάπτυξη των ερευνητικών καλωδίων είτε πρόκειται για έναν απλό περίπλου σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έχουμε ένα πλήρες πρωτόκολλο. Η στρατηγική μας θα είναι εξαιρετικά αποφασιστική, με σοβαρότητα, με σύνεση αλλά με πολύ υψηλή αποφασιστικότητα».

Στο θέμα του διαλόγου με την ‘Αγκυρα, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «η ελληνική Πολιτεία είναι απολύτως έτοιμη για να υπάρξει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στη βάση πολύ συγκεκριμένων θεμάτων, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες και μόνον. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να συζητάς ενόσω βρίσκεσαι υπό πίεση, θα πρέπει να υπάρχει εκεχειρία για να μπορέσεις να συζητήσεις. Επιμένουμε ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση», ανέφερε εξάλλου και κατέθεσε την αίσθησή του ότι «η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι οι διαφορές δεν επιλύονται με λεονταρισμούς».

Αναφερόμενος σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «πάρα πολύ πρόχειρη», «μόνο για εφήμερα οφέλη» κριτική. Και τούτο γιατί, όπως εξήγησε, «βρισκόμαστε στο απόγειο της διπλωματικής μας ισχύος, έχουμε ερείσματα που δεν είχαμε ποτέ ως χώρα, δεν είναι τυχαίο ότι μπορούμε και κινητοποιούμε μηχανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε εκείνους που κάνουν πρόχειρη κριτική στη συμφωνία μας με την Αίγυπτο, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η συγκυρία ήταν πάρα πολύ κρίσιμη, όχι μόνο εκ του γεγονότος ότι θα έπρεπε με κάθε τρόπο να ακυρωθεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και να έχουμε ένα βασικό νομικό έρεισμα, αλλά και γιατί καταφέραμε να μην αναρτηθεί το μνημόνιο αυτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας γνωστοποίησε τα επόμενα βήματα της χώρας μας: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας του, δηλαδή από τις 24 Αυγούστου, θα επικυρώσει τις συμφωνίες με Ιταλία και με Αίγυπτο, έτσι ώστε χωρίς καμία καθυστέρηση να δηλωθούν οι συμφωνίες αυτές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και να αναρτηθούν στους ναυτικούς χάρτες. Ενεργούμε στη βάση μιας κεντρικής στρατηγικής, ενός επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο έχει στη φαρέτρα του ακόμη και την οριοθέτηση με την Κύπρο, ακόμη και την οριοθέτηση με την Τουρκία», σημείωσε με νόημα κλείνοντας τη σχετική τοποθέτηση.

Πηγή: onalert.gr