«Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

«Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χρέος μας να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας», ανέφερε ακόμα και ξεκαθάρισε ότι «θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία».

Ο κ.Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική». «Η διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα», υπογράμμισε. «Η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα», είπε απαντώντας σε ερώτηση για την αν ήταν προγραμματισμένη η δευτερολογία του πρωθυπουργού και η αναφορά του σε μουσουλμανική μειονότητα και στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Τι είπε για την κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις

«Δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους» είπε.

«Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους», τόνισε, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση που μοιάζει με μικρή υπόκλιση τη στιγμή που ο Ερντογάν περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, έχοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλευρό του.

«Αισθάμομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» είπε ακόμα ο κ.Γεραπετρίτης.

Με πληροφορίες από: ertnews / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: thracenews.gr