Το μήνυμα πως η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να αναπτύξουν σχέση καλής γειτονίας βασισμένη στα ισχυρά θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Al Ghad TV».

Αυτό που η Ελλάδα δηλώνει είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, κατέστησε σαφές ο Γ. Γεραπετρίτης και επισήμανε πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερθείς στην ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο ώστε να συνεργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Σημείωσε πως οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, συναντήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πριν από μερικές εβδομάδες και αποφάσισαν να κάνουν κάποια περαιτέρω βήματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καλές σχέσεις θα διατηρηθούν και ότι θα αναπτύξουν μια καλή θετική ατζέντα.

Ενδεικτικά, ανέδειξε ως πεδίο συνεργασίας τα θέματα της πολιτικής προστασίας, του τουρισμού, της μετανάστευσης, εκτιμώντας ότι είναι πολλά τα θέματα στα οποία μπορούν οι δύο χώρες να καλλιεργήσουν την καλή τους σχέση, με καλή πίστη. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να βρουν έναν τρόπο να βελτιώσουν τον πολιτικό τους διάλογο.

Οι όροι της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Απαντώντας σε ερώτηση ποιοι είναι σήμερα οι όροι της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως πρέπει να επικρατεί ηρεμία, ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κανενός είδους επιθετική ρητορική ή επιθετικές δραστηριότητες και πως οι κόκκινες γραμμές πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Προφανώς, τα θέματα ελληνικής κυριαρχίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας» κατέστησε απολύτως σαφές.

Σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η χώρα μας τάσσεται υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη και ότι βλέπει θετικά τα όποια μελλοντικά βήματα σχετικά με την τουρκική προσέγγιση προς την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ωστόσο, ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα. «Υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία προκειμένου να διευκολύνουμε αυτή την πορεία.

Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει ένα μείζον θέμα που αφορά την Κύπρο. Στην Κύπρο έλαβε χώρα μια ξένη εισβολή πριν από 50 χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας υφίστανται ακόμα. Έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα οποία όλοι πρέπει να συμμορφωθούν. Υποστηρίζουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως ισχύει σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ναι, τασσόμαστε υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη αλλά πρέπει να δούμε ότι θα γίνουν απτά βήματα από την Τουρκία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» υπογράμμισε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: thracenews.gr