Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε, σήμερα, με τους πρέσβεις και επιτετραμμένους των αραβικών χωρών, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκε, διεξοδικά, στο σχέδιο πέντε σημείων, το οποίο είχε παρουσιάσει ήδη πριν μια εβδομάδα στη συνάντηση ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο Ομάν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των αμάχων και την ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Xθες, ο κ.Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μαλίκι, με τον οποίο συζητήθηκε επίσης το σχέδιο των πέντε σημείων.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ που έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πράξεις», έχει δηλώσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στις 7 Οκτωβρίου.

Σχετικά με το πλάνο των πέντε σημείων ο κ.Γεραπετρίτης έχει υπογραμμίσει:

«Προτείναμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας».

«Ήρθε η στιγμή να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», τόνισε.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Πηγή: onalert.gr