Δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, η συνάντηση ακυρώθηκε στη σκιά των εξελίξεων που διαδραματίζονται στην Ουκρανία και μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο της Κύπρου, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι πλέον διάγουμε μια νέα κρίσιμη περίοδο σε ότι αφορά το Ουκρανικό. Δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές από τις Βρυξέλλες για αποφυγή διμερών επαφών με την Ρωσία, σημείωσε. Ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αγνοηθεί αυτή η εξέλιξη και να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Λαβρόφ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πελεκάνος, η συνάντηση είχε διευθετηθεί εδώ και αρκετές μέρες, δεν ήταν με αφορμή τα περί έναρξης πτήσεων μεταξύ Ρωσίας-ψευδοκράτους – που είχε αναφέρει η εφημερίδα Milliyet αλλά είχαν διαψευστεί από την Ρωσική πρεσβεία -, ωστόσο το θέμα σαφώς και θα βρισκόταν στην ατζέντα.

Πάντως αναλυτές δεν αποκλείουν να έπαιξε κάποιο ρόλο στην ματαίωση της συνάντησης Αναστασιάδη – Λαβρόφ ακόμη ένα γεγονός: η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο. Για τους παρατηρητικούς, η συγκεκριμένη απόφαση έχει έναν αστερίσκο: ότι αυτή η απόφαση θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο, ώστε – για παράδειγμα – να πιστοποιείται αν η Κυπριακή Δημοκρατία «συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση»…

Πηγή: thracenews.gr