Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα θα συνεχίσει να έχει μια επιθετική ρητορική και συμπεριφορά εναντίον των γειτόνων της και του χρόνου, καθώς θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές το 2023 αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπουράκ Μπεκντίλ, αναλυτής και σχολιαστής για το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat (BESA), λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες με νέο «κύμα» τουρκικής προκλητικότητας.

Με τις πρόσφατες προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας και του ψευδοκράτους αναφορικά με τα Βαρώσια, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και σκληρή αντίδραση από την διεθνή κοινότητα, ο Πρόεδρος Ερντογάν σταδιακά «προετοιμάζει το έδαφος» για μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ένταση και επιθετικότητα.

Ο Τούρκος αναλυτής τονίζει ότι η πιθανότητα να επιβληθούν ακόμα περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία από την Δύση και η ταραγμένη οικονομία της χώρας, οδήγησε τον Ερντογάν να προχωρήσει συμβιβαστικά σε μια «προσωρινή εκεχειρία» με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα ζητήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο οαν του επιβληθούν δυτικές κυρώσεις είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από τις ΗΠΑ, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα επηρεάσει το κατά πόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν θα προβάλλει τον εαυτό του ως τον «ισλαμιστή σταυροφόρο» στο εσωτερικό της χώρας ενόψει προεδρικών εκλογών το 2022 και το 2023.

Ελλάδα

Η προεκλογική εκστρατεία και οι δυτικές κυρώσεις

Ο ίδιος αναφέρει πως ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2022 και είναι αρκετά προβλέψιμος ώστε να περιμένουμε ότι θα χρησιμοποιήσει και θα εργαλειοποιήσει τον εκφοβισμό και την λαϊκιστική και επιθετική «πλευρά» του ώστε να συγκεντρώσει και να «φέρει κοντά» τους συντηρητικούς και εθνικιστές ψηφοφόρους του. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί μόνο μία από τις πολλές χώρες που πρέπει να αντιμετωπίσουν τον συνηθισμένο αντιδυτικό, φιλο-οθωμανικό, ρεβιζιονιστή Ερντογάν όσο θα αυξάνονται και θα κλιμακώνονται οι εντάσεις της προεκλογικής εκστρατείας του χρόνου.

Γι’αυτό εξάλλου ο Τούρκος Πρόεδρος αποκαλεί την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2023 ως «μια υπαρξιακή επιλογή για την Τουρκία» αφού ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20%, η ανεργία έχει χτυπήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χώρα και εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω lockdown από την πανδημία του κορονοϊού. Ο Τούρκος αναλυτής προσθέτει στο σημείο αυτό πως: «Ο Ερντογάν φοβόταν και εξακολουθεί να φοβάται, ότι η αύξηση των επί του παρόντος ελαφρών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επιδεινώσει την «ασθένεια» της Τουρκίας και τελικά να του κοστίσει την θέση του στην εξουσία. Θα υπάρξουν δυτικές κυρώσεις που θα αποφασίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν τον επόμενο χρόνο».

Με πληροφορίες από: Ahval 

Πηγή: thracenews.gr