Στα ελληνοτουρκικά, στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter και στα συστήματα αεράμυνας S-400, αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση.

Μιλώντας αρχικά για την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τα ευρωπαϊκά μαχητικά Eurofighter, ο Γκιουλέρ είπε πως είναι η καλύτερη «εναλλακτική λύση» για την τουρκική ΠΑ, αφού αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35 και καθυστερεί η απόκτηση και η αναβάθμιση μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, επέκρινε την Γερμανία για την στάση της, η οποία δεν θέλει να πουλήσει τα εν λόγω μαχητικά στην Τουρκία. Παρά την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς, οι δυο τους δεν κατέληξαν σε συμφωνία και η Γερμανία επιμένει να ασκεί «βέτο» στην πώληση των Eurofighter, καθώς είναι μία από τις τρεις κατασκευάστριες χώρες (με την Γαλλία και την Ισπανία).

«Δεν υπάρχει εξήγηση για τη συμπεριφορά της Γερμανίας», είπε ο Τούρκος υπουργός άμυνας. «Δεν γίνεται ένα μέλος του ΝΑΤΟ να λέει »δεν πουλάω όπλα σε ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ»». Επανέλαβε ότι η Βρετανία έχει ήδη συμφωνήσει και μαζί με την Ισπανία προσπαθούν να «πείσουν» την Γερμανία.

Ο Δένδιας θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο

Όοσν αφορά την Ελλάδα, ο Γκιουλέρ δήλωσε ικανοποιημένος για την νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και από την επίσκεψή του στην Αθήνα, συνοδεύοντας τον πρόεδρο Ερντογάν. «Ασκήσεις και στρατιωτικές δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται κανονικά στο Αιγαίο, αλλά στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού», τόνισε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Οι δύο υπουργοι θα επισκεφθουν τις σεισμόπληκτες περιοχές στη νότια Τουρκία. 

Τι είπε για τους S-400 

Ρωτήθηκε και για τους S-400, οι οποίοι αποτελούν «αγκάθι» για την τουρκική κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση στη γείτονα χώρα, επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν ότι αγόρασε ένα «άχρηστο σύστημα», που «δεν το χρησιμοποιούν».

«Το S-400 είναι ένα αμυντικό σύστημα. Μας επιτέθηκε κάποιος και δεν το χρησιμοποιήσαμε; Αν κάποιος σκεφτεί να μας επιτεθεί, θα δει πολύ καλά τι θα κάνουν οι S-400 ή άλλα αμυντικά συστήματα», απάντησε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Τέλος, ο Γκιουλέρ κατηγόρησε το Ισραήλ για «θηριωδίες» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ επεσήμανε ότι η ένταξη τςη Σουηδίας στο NATO βρίσκεται πλέον «στα χέρια» του τουρκικού κοινοβουλίου.

Πηγή: Yeni Safak / Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Πηγή: thracenews.gr