Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP) κι οι σύμμαχοί του δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, ανακοίνωσε η Πέρβιν Μπουλντάν, μέλος της προεδρίας του κόμματος που έχει τον ρόλο του ρυθμιστή στις τουρκικές εκλογές.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πέρβιν Μπουλντάν δεν αποσαφήνισε αν η περί το HDP συμμαχία θα υποστηρίξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την συνάντησή τους το περασμένο σαββατοκύριακο.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση ;

Ωστόσο το γεγονός ότι το HDP δεν κατεβάζει υποψήφιο, αν δεν συνιστά ευθεία «πριμοδότηση» του Κιλιτσντάρογλου , σίγουρα θέτει ακόμη ένα πρόσκομμα στις προοπτικές επανεκλογής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου και συγκεντρώνει την υποστήριξη του 10% του εκλογικού σώματος, διαδραματίζοντας ρόλο κλειδί στις προεδρικές εκλογές.

Στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο υποψήφιος του HDP είχε εξασφαλίσει το 8,4% των ψήφων. Το φιλοκουρδικό κόμμα και τα μικρά κόμματα της αριστεράς που θεωρούνται συμμαχοί του κρατήθηκαν στο περιθώριο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχουν έξι πολιτικές παρατάξεις. Λιγότερο από οκτώ εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η ανακοίνωση του HDP αποτελεί νέο πλήγμα στην υποψηφιότητα του Ερντογάν και τις ελπίδες του για τη επανεκλογή του.

Οι επαφές Κεμαλικών και HDP

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κατά τους τελευταίους μήνες πληθώρα επαφών με το HDP. Χθες, είχε συνάντηση με τα δύο μέλη της προεδρίας του, τον Μιδάτ Σαντζάρ και την Περβίν Μπουλντάν. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους δεσμεύθηκε να επιλύσει το «κουρδικό ζήτημα», εάν εκλεγεί.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε τις «διακρίσεις» κατά της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία, καθώς και την αντικατάσταση στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, δεκάδων δημάρχων του κόμματος από διοικήσεις που διορίσθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση. Η Άγκυρα κατηγορεί το HDP για σχέσεις με το PKK. Το κόμμα απειλείται με απαγόρευση της λειτουργίας του. Ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στην φυλακή από το τέλος του 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

*Η Περβίν Μπουλντάν είναι συμπρόεδρος του HDP και αντιπρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου. Στο προηγούμενο ομότιτλο τηλεγράφημα αναφέρθηκε εκ παραδρομής ως άνδρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr