Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (TAI) κατάφερε να πουλήσει το σύνολο των εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου Hurkus που είχε κατασκευάσει και πλέον σχεδιάζει να στρέψει το ενδιαφέρον της στην παραγωγή νέων εκπαιδευτικών – ελαφριών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Hurkus-2.

Όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου Hurkus, είχε συναντήσει ιδιαίτερη επιτυχία σε εξαγωγές προς τρία κράτη, ειδικά της Αφρικής, όπως ο Νίγηρας και το Τσαντ, ενώ η συμφωνία που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και είχε συγκεντρώσει την προσοχή των αναλυτών ήταν αυτή με την Λιβύη στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η TAI εξήγαγε κατασκεύασε 15 αεροσκάφη, με την άδεια της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ωστόσο θα έχει το προνόμιο να παραλάβει πρώτη τα νέα και αναβαθμισμένα μοντέλα τύπου Hurkus-2 που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Τα γενικά χαρακτηριστικά τους

Σε ό,τι αναφορά το Hurkus, πρόκειται για ένα διθέσιο, μονοκινητήριο turboprop αεροσκάφος το οποίο είναι  κατάλληλο για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και αναγνώρισης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα έως και 574 χιλιόμετρα ανά ώρα, να πετάξει σε μέγιστο ύψος 45.000 ποδιών, να φέρει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 3.000 κιλών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, συστημάτων παρακολούθησης και ραντάρ.

Το Hurkus-B είναι η προηγμένη έκδοση του Hurkus-Α, με ενσωματωμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα. Τα αεροηλεκτρονικά πιλοτήρια της παραλλαγής «Β» έχουν διάταξη παρόμοια με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-35.

Ένα Hurkus – C έχει κόστος περίπου στα 40 με 50 εκατομμύρια δολάρια και εξοπλίζεται με τα, εγχώριας κατασκευής, πυρομαχικά τύπου «CIRIT», «TEBER», «HGK» και «LGK», ενώ ακόμα μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες καθοδηγούμενες και συμβατικές βόμβες, ρουκέτες και πολυβόλα, που μπορούν να τοποθετηθούν σε επτά «hardpoints». Έχει επίσης ενσωματωμένη μερική θωράκιση, σύστημα αυτοπροστασίας, εξωτερική δεξαμενή καυσίμου και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Πηγή: onalert.gr