“Μπορεί η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για λατρεία;”, αναρωτιέται ο αρθρογράφος της “Hurriyet”, Φουάτ Μπολ, ο οποίος αναφέρεται στην έντονη αντίδραση της Αθήνας, για την ανάγνωση του Κορανίου στις 29 Μαΐου, ανήμερα της 567η επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Αρχικά σημειώνει πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν έκαψε και δεν λεηλάτησε την Πόλη, όπως έκαναν οι Λατίνοι Σταυροφόροι το 1204, και για αυτό όταν υποδέχθηκαν κάποιοι Βυζαντινοί τον Μωάμεθ τον Πορθητή είπαν “προτιμάμε να βλέπουμε το οθωμανικό φέσι στην Αγία Σοφία παρά το κόκκινο γαλέρο του καρδινάλιου”.

Ο συντάκτης αναρωτιέται εάν δημιουργεί πρόβλημα στην πολιτιστική ταυτότητα της Αγίας Σοφίας η ανάγνωση του Κορανίου μέσα σε αυτήν.

“Εάν απαγορεύεται η λατρεία στα κτίρια της πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί δεν εναντιώνεται κανείς και στις λειτουργίες που γίνονται στο Βατικανό ή στα τεμένη Φατίχ και Σουλταναχμέτ, που αποτελούν επίσης μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς;”, είναι το επιχείρημά του.

Σύμφωνα με τον Φουάτ Μπολ, “η Ελλάδα μετέτρεψε όλα τα τεμένη στο έδαφός της σε εκκλησίες. Αντί να κοιτά την κατάντια της, αυθαδιάζει και επιτίθεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. To γεγονός που κάνει τους Έλληνες τόσο αναιδείς είναι ότι γνωρίζουν πως η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα οικοδόμημα, αλλά αποτελεί απλά “mana” (σ.σ. η ουσία του ισλάμ, το σύμβολο της κατάκτησης)”.

H στάση αυτή της Δύσης “μάς αναγκάζει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση”, υπογραμμίζει, για να προσθέσει πως “όταν θα είμαστε αντάξιοι του Μωάμεθ του Πορθητή, οι πόρτες (της Αγίας Σοφίας) θα ανοίξουν αυτόματα για λατρεία”.

Πηγή: Hurriyet

Πηγή: onalert.gr