Απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν χθες τουρκικά αεροσκάφη F-16 εξέδωσε το ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνική πλευρά διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς αποδίδοντας την «εμπλοκή» των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών ανάμεσα σε Μεγίστη και Κάρπαθο στη διαδικασία αναχαίτισης των τουρκικών αεροσκαφών που είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών. 

Από το ΥΠΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα μαχητικά F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα τουρκικά F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

«Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Πηγή: thracenews.gr