Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων, και ιδίως του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επεσήμανε τα εξής:

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».

Νωρίτερα – όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης – είχε γίνει γνωστό πως ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στο τηλεοπτικό δίκτυο TV100 το βράδυ της Δευτέρας 24/4/2023, είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων δεν είναι σαφές, ενώ απέρριπτε για άλλη μία φορά το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ 6 έως 10 μιλίων.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύθηκαν επί χρόνια και όσο δεν λύνονται αυτά θα σημειώνονται εντάσεις.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο να διεκδικεί η Ελλάδα 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα 6 μίλα χωρικών υδάτων και, όπως είπε, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη μπαίνουν σε εκείνα τα τέσσερα μίλια, «τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους αλλά δεν είναι», τότε αρχίζουν να λένε ότι κάνουμε παραβιάσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπάρχουν νησίδες και βράχοι που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν ορίζεται «ξεκάθαρα» από τις συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. «Εμείς δικαίως λέμε ότι είναι δικά μας και η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, έτσι προκαλείται ένταση» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση και το γεύμα που είχαν στον Βόσπορο πέρυσι στις 14 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τουρκος υπουργός υποστήριξε ότι εκεί συζητήθηκε να εντείνουν οι δύο πλευρές τον μεταξύ τους διάλογο χωρίς εμπλοκή τρίτων. «Όμως ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσινγκτον και έκανε λόμπι για να μην πάρουμε τα F-16» είπε ο κ. Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι αυτό εκνεύρισε τον Ερντογάν.

«Τώρα με τους σεισμούς περάσαμε σε μία περίοδο ηρεμίας. Μετά τις εκλογές είπαμε να συζητήσουμε σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να καταλήξει πως «εξασφαλίσαμε μια συμφωνία, αλλά αύριο μπορεί να συμβεί κάτι και να έχουμε ένταση».

Πηγή: ertnews.gr / Γιάννης Μανδαλίδης

Πηγή: thracenews.gr