Τα όνειρα του Ερντογάν για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τον καθιστούν απειλή για τη Δύση και τη Δημοκρατία.

Ενώ κάθε ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας έχει κρατήσει αποστάσεις από την κληρονομία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και το Ισλάμ προκειμένου να παρουσιάσει ένα πιο «δυτικό», «μοντέρνο» και «κοσμικό» πρόσωπο της τουρκικής δημοκρατίας, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος που έχει αγκαλιάσει το οθωμανικό παρελθόν και την ισλαμική κληρονομία.

Το όραμα του οδήγησε σε πολέμους, στην απόπειρα εξαφάνισης εθνικών μειονοτήτων και στο μονοπώλιο των παγκόσμιων οικονομικών πηγών. Ο Ερντογάν μαζί με την προσπάθειά του να μονοπωλήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου γύρω από την Τουρκία, έχει κάνει πολεμικές εξορμήσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη ενώ στο εσωτερικό καταδιώκει τις κοινότητες των Σιιτών, των Κούρδων, των Χριστιανών, των δημοσιογράφων, των γυναικών και των αριστερών.

Διαβάστε επίσης: Γυρίζει σελίδα η Λιβύη – Στον αέρα τα σχέδια του Ερντογάν

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό δικηγόρο και αναλυτή Τζέιμς Σίνκινσον, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και οι άλλοι εταίροι της Τουρκίας πρέπει να ασκήσουν οικονομική, γεωστρατηγική και διπλωματική πίεση «για να πείσουν τον Ερντογάν ότι έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει από τη συμπεριφορά του». «Πρέπει να δείξουν ότι δεν θα υποκύψουν σε απειλές ούτε από τον ρόλο της Άγκυρας σε περιφερειακές συγκρούσεις… ήρθε η ώρα για τη Δύση να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως εχθρό και όχι ως σύμμαχο».

Οι εμπορικές σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη είναι το ισχυρότερο σημείο πίεσης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράζει περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της Τουρκίας και να κατέχει περισσότερα από τα δύο τρίτα των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν «απλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτή την πραγματικότητα», η οποία δίνει στην ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες όλα τα όπλα που χρειάζεται.

Πηγή: jns

Πηγή: onalert.gr