Του Κώστα Αλατζά

Η εμβάθυνση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τη διαφαινόμενη μείωση του ενδιαφέροντός των ΗΠΑ από την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να κυριαρχήσει στο δείπνο εργασίας που θα παραθέσει απόψε στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιείται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική στιγμή που νέας αμυντική συμμαχία Aukus διαταράσσει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενώ η Γερμανία αλλάζει σελίδα μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο προώθησης διμερούς αμυντικής συμφωνίας προοπτική η οποία είχε διαφανεί το καλοκαίρι του 2020, αλλά τελικώς δεν προχώρησε.

Η υπογραφή ελληνογαλλικής συμφωνίας, με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, δεν επιτεύχθηκε πέρυσι και η αμυντική συνεργασία της Αθήνας με το Παρίσι περιορίστηκε στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η οποία κατά γενική ομολογία προσδίδει στρατηγικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο.

Σήμερα όμως τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Η μετατόπιση του αμερικανικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό, με σκοπό την αναχαίτιση της κινεζικής επιρροής, καθώς και η ανακοίνωση αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ , Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας (Aukus) δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο με φρεγάτες;

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασίσουν οι δύο ηγέτες να ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου στα πλαίσια των περιφερειακών συμμαχιών που επιδιώκει η Ελλάδα στη νέα εποχή. Οι ίδιες πηγές δεν αποσαφηνίζουν αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ωστόσο αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν προωθηθεί, θα είναι στα πρότυπα της αμυντικής συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην προοπτική ενίσχυσης της ελληνογαλλικής συμφωνίας εντάσσονται τα τελευταία 24ωρα και οι πληροφορίες που βάζουν στο κάδρο και το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με αυτές, και με δεδομένο ότι το ΠΝ τοποθετείται θετικά στο ενδεχόμενο απόκτησης Belharra, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο ταξίδι του πρωθυπουργού να δοθεί το «πράσινο φως» για την απόκτηση των γαλλικών πλοίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο Παρίσι αναμένεται να βρεθεί αύριο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί στη Γαλλία και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η ανανέωση της MDCA

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα για ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας με τους Γάλλους λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες πριν την υπογραφή της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, MDCA στις 14 Οκτωβρίου.

Η Αθήνα επιδιώκει μαζί με τη διεύρυνση του χρόνου διάρκειας της συμφωνίας, από ένα στα πέντε έτη, και τη γεωγραφική διεύρυνση της συμφωνίας. Επιθυμεί να εντάξει στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ επι ελληνικού εδάφους, πέραν της Σούδας, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης, και την Σκύρο, γεγονός που δεν βλέπει με καλό μάτι η Άγκυρα που επιδιώκει συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες μέχρι τώρα να κάνουν δεκτό το ελληνικό αίτημα, καθώς δεν θέλουν να εμπλακούν στην ελληνοτουρκική διένεξη.

Πηγή: onalert.gr