Του Κώστα Αλατζά

Το μήνυμα του υψηλού βαθμού ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων απέναντι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού και στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Έβρο και Αιγαίο επιθυμούν να μεταδώσουν, εντός και εκτός συνόρων, οι τελευταίες, πυκνές επισκέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στα σύνορα και σε κομβικής σημασίας στρατιωτικούς σχηματισμούς. Χάι λάιτ της επικοινωνιακής πολιτικής: η πτώση με αλεξίπτωτο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων/νου Φλώρου.

Μετά την πρόσφατη παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλ. Στεφανής πραγματοποίησε, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, διήμερη επίσκεψη σε σχηματισμούς, μονάδες και φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των Γ΄ και Δ΄ Σωμάτων Στρατού. Παρακολούθησε εκπαιδευτικές βολές και τακτική άσκηση στα Πεδία Βολής «ΠΕΤΡΩΤΩΝ» και «ΑΕΤΟΣ» στον Έβρο ενώ επιθεώρησε στα φυλάκια και το Επιτηρητικό Παρατηρητήριο τις εργασίες κατασκευής, επέκτασης και ενίσχυσης τεχνιτών εμποδίων και αμυντικών έργων. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε επίσης τον 2ο Λόχο Βάσης Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων και του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού που συμμετείχε στις δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων/νος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την κατάσταση των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και επισκέφθηκε το Υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΞΕΝΟΣ και την Κανονιοφόρο ΚΑΣΟΣ. Νωρίτερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επισκεφθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) και των Μονάδων Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ) καθως και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών στη Νέα Πέραμο, όπου συμμετείχε και ο ίδιος στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των ΜΕΕ και των τριών Κλάδων των ΕΔ πραγματοποίησε άλματα στατικού ιμάντα στη θαλάσσια περιοχή Νέας Περάμου. Στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς βρέθηκε την ίδια περίοδο και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Οι τελευταίες συχνές επισκέψεις της στρατιωτικής ηγεσίας σε κρίσιμους στρατιωτικούς σχηματισμούς ενισχύουν τα σενάρια που θέλουν τη Τουρκία να εντείνει τις προκλήσεις της το επόμενο διάστημα, προκαλώντας ένταση σε στεριά και θάλασσα. «Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται, δήλωσε σε συνέντευξη του στον κυριακάτικο Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Πηγή: thracenews.gr