Η Τουρκία φαίνεται να «προεξοφλεί» πως όχι μόνον θα εξασφαλίσει τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter που ζητά από την Ευρώπη, αλλά και ότι αυτά θα αντισταθμίσουν την απόκτηση των Rafale και των F-35 από την Ελλάδα.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το σημερινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Milliyet που δημοσιεύει το σχετικό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Μια εναέρια απάντηση στο σχέδιο της Ελλάδας για τα F-35».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Τουρκία με την προμήθεια 40 μαχητικών Eurofighter σχεδιάζει να αποτρέψει την προσωρινή αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας.

Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, «η εκπαίδευση των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών και των πληρωμάτων συντήρησης πριν και μετά τις πτήσεις θα ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Έτσι, προβλέπεται ότι τα αεροσκάφη Eurofighter θα ενταχθούν ενεργά στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας το 2026».

Παραδεχόμενη επί της ουσίας πως υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα έχει υπεροπλία στον αέρα έναντι της Τουρκίας, η Milliyet γράφει πως η προμήθεια των Eurofighter θα αποτελέσει αντίβαρο στην ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και F-35 από το 2028.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 244 αεροσκάφη F-16 με επίπεδα Block 30, Block 40 και Block 50. Εάν εγκριθεί η πώληση 40 F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, ο αριθμός των αεροσκαφών Block 70 θα είναι 119.

Ωστόσο, εάν εγκριθεί η πώληση 40 αεροσκαφών, σημειώνει η Milliyet, υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί η άφιξη των αεροσκαφών αυτών, τα οποία θα παραχθούν στις ΗΠΑ, προς την Τουρκία καθώς και η ένταξή τους στο στόλο. «Με την επιλογή της να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon στο στόλο της σε δύο παρτίδες, η Τουρκία στοχεύει να καλύψει την αδυναμία που ίσως προέκυπτε με την απόκτηση από την Ελλάδα των αεροσκαφών F-35 και Rafale».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται, τέλος, ότι το Eurofighter Typhoon είναι ικανό να εκτοξεύει εναέριους πυραύλους Meteo. «Ο πύραυλος Meteor που ενσωματώνει η Ελλάδα στα αεροσκάφη Rafale έχει εμβέλεια 200 χιλιομέτρων. Η Τουρκία υπολείπεται αυτής της εμβέλειας με την ικανότητα πυραύλων αέρος-αέρος του στόλου των F-16. Το επόμενο διάστημα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να εξισορροπήσει αυτή την ισχύ που έχει η Ελλάδα σε σενάρια αερομαχιών αποκτώντας τον πύραυλο Meteor και τα αεροσκάφη Eurofighter που μπορούν να τον εκτοξεύσουν».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, συζήτησε το θέμα της αγοράς μαχητικών Eurofighter με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς.

Μάλιστα κατά τον τουρκικό Τύπο, ο Γκιουλέρ φέρεται να εξασφάλισε την «δέσμευση» της Βρετανίας πως θα μεταπείσει την Γερμανία – συμπαραγωγό χώρα του μαχητικού αεροσκάφους – η οποία φέρεται να αντιδρά στην πώληση.

Πηγή: Με πληροφορίες από ertnews.gr / Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Πηγή: onalert.gr