«Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την «πρόταση» της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν να αναλάβει τον έλεγχο και την λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των στρατευμάτων του NATO και των ΗΠΑ» δήλωσε ο Τούρκος αναλυτής και πρώην βουλευτής Αϊκάν Ερντεμίρ.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν υποστεί τεράστια ζημιά λόγω των πολιτικών διαφορών  σε θέματα όπως η Συρία, το Ισραήλ, η Λιβύη και προφανώς η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, που επέφερε κυρώσεις στην Άγκυρα,τονίζοντας την «κρυφή ατζέντα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, είπε ότι: « Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι πιθανό ότι θέλει να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί την ανάληψη ελέγχου και λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ, ώστε να είναι σε θέση αργότερα να προωθήσει την ατζέντα του σε άλλα ζητήματα» και πρόσθεσε ότι αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμφωνήσει σε αυτό, δεν θα είναι και η πιο σοφή επιλογή, καθώς υπάρχουν ήδη ενδείξεις ή όπως είπε χαρακτηριστικά «red flags».

Η αναξιοπιστία και οι «ύποπτες» δηλώσεις Ερντογάν για τους Ταλιμπάν

Αρχικά, η Τουρκία έχει συμπαρασταθεί με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, έχει υποστηρίξει την Χαμάς στην Παλαιστίνη, έχει υποστηρίξει το «Μέτωπο Αλ-Νούσρα» στη Συρία, οργανώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ την κατά την πρόσφατη σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ, ο Ερντογάν ήταν επίσης εξαιρετικά επικριτικός για το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το ως «τρομοκρατικό κράτος». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Ερντεμίρ, «κάποιος πρέπει να αμφισβητήσει την αξιοπιστία ενός συμμάχου που παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία δεν έχει αντικρουόμενα ζητήματα με τις πεποιθήσεις των Ταλιμπάν», αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου από τα Βαρώσια την προηγούμενη βδομάδα.

Ο Ερντογάν είχε πει χαρακτηριστικά: « Η Τουρκία δεν έχει τίποτα ενάντια στην ιδεολογία των Ταλιμπάν και θα ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί άνετα μαζί τους για την ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνάμεων για την εξασφάλιση του διεθνούς αεροδρομίου» ενώ την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι  πρέπει να σταματήσουν την προέλαση και την κατοχή τους σε επαρχίες του Αφγανιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, λεπτομέρειες για το πως η Τουρκία θα διατηρήσει την ασφάλεια μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών δεν είναι ακόμη σαφής, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα είναι επί του παρόντος υπεύθυνα για την αστυνόμευση του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ να μην γλυτώσει τον Ερντογάν από «τιμωρία»

Αυτό είναι και ένα ζήτημα που έθιξε ο Τούρκος αναλυτής, λέγοντας πως: «Η συνεχιζόμενη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μπορεί να βελτιώσει μερικούς από τους κινδύνους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά ρεαλιστικά δεν μπορεί να προσφέρει μια διαρκή και βιώσιμη λύση για τα επικείμενα προβλήματα του Αφγανιστάν».

Και καταλήγει: «Καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση Ερντογάν για μια συμφωνία που ενδεχομένως να μην υλοποιηθεί, θα ήταν συνετό να μην προκαλέσουμε απειλές ασφάλειας αλλού, με το να δώσουμε στον Ερντογάν την εντύπωση ότι μπορεί να μην υποστεί κυρώσεις ή κάποια «τιμωρία», επειδή θα επωμιστεί την ευθύνη και το βάρος λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ».

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr