Τι συμβαίνει στη Λιβύη και πώς εμπλέκεται η Τουρκία; Πώς το χειρίζεται η Ευρώπη; Θα εμπλακεί η Αμερική; Και τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;

Αυτά τα θέματα συζητάμε με τον διακεκριμένο Αμερικανό αναλυτή και αντιπρόεδρο του German Marshall Fund Δρ. Ίαν Λέσερ στη συνέντευξη που μας έδωσε πριν λίγες μέρες.

Η Τουρκία με την εμπλοκή της στη Λιβύη βρέθηκε απέναντι στη Ρωσία, όπως και στη Συρία. Ποιες δυνάμεις δρουν στην περιοχή; Πού αποσκοπεί ο Ερντογάν;

Σύμφωνα με τον Δρ. Λέσερ η Τουρκία, η οποία δεν έχει πολλούς φίλους στην περιοχή αυτόν τον καιρό, δεν αποσκοπεί σε μακροπρόθεσμη παρουσία στη Λιβύη, αλλά θέλει να έχει τη Λιβυκή κυβέρνηση με το μέρος της σε θαλάσσια θέματα κα -ι οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ διαφορετικές δυνάμεις δρουν στην περιοχή και η Αίγυπτος απειλεί πλέον να επέμβει στη Λιβύη απέναντι στην Τουρκία, η Ε.Ε δείχνει να είναι αδύναμη την ώρα που συζητούν για μία γεωπολιτική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ δεν έχουν απεμπλακεί από την περιοχή, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει ανάμεικτα μηνύματα. Εφόσον εκλεγεί ο Μπάιντεν εκτιμάται ότι η Ουάσινγκτον θα παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Σύμφωνα με τον Δρ. Λέσερ ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς σκοπούς. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα, όπως η ομαλή τουριστική περίοδος που βοηθούν να μην φτάσει η παρακινδυνευμένη διπλωματία της Τουρκίας στα άκρα. Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει ένα «παράθυρο» να κλιμακώσει την ένταση μέχρι τον Ιανουάριο που ενδέχεται να αναλάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η συνέντευξη εντάσσεται στο νέο κύκλο εκπομπών που ξεκίνησε το OnAlert με γενικό πλαίσιο «Ελλάδα: Εθνική και Διεθνής Ασφάλεια» με πρωτοβουλία του Προγράμματος «Η Ελλάδα στην Ατλαντική Συμμαχία: η προστιθέμενη αξία».

Την επιμέλεια και τον συντονισμό κάνει η Μαριλίζα Αναστασοπούλου.

Πηγή: onalert.gr