Παρουσία της ΠτΔ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου εορτάζεται σήμερα στη Ρόδο η 73η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό γίνεται για πρώτη φορά χωρίς παρελάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σήμερα το «παρών»  στο νησί της Ρόδου για τον  εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, όπου κατέθεσε στεφάνι στο βωμό της πατρίδος και σε δήλωση της, ενώ στην τελετή συμμετείχε εκ μέρους  του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η ΠτΔ δήλωσε χαρακτηριστικά πως:  «Είναι μεγάλη ημέρα μνήμης και συγκίνησης η σημερινή. Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Δωδεκανήσου και της χώρας. Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν ηρωικά για την ελευθερία και την επανένωσή της με την Ελλάδα.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία που καταθέτει ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, σύμβουλος τότε του πρώτου διοικητή της Δωδεκανήσου, από την τελετή παράδοσης της Στρατιωτικής Βρετανικής Διοίκησης της Δωδεκανήσου στη χώρα μας, στις 31 Μαρτίου 1947.

Όταν άρχισε ν’ ανεβαίνει η ελληνική σημαία στο κοντάρι, όλοι οι Δωδεκανήσιοι γονάτισαν στο χώμα για να τη χαιρετίσουν. Όταν τελείωσε η τελετή, ο κόσμος δεν διαλύθηκε αλλά σαν ένας άνθρωπος το πλήθος βάδιζε προς το νεκροταφείο. Πήγαιναν να πουν στους νεκρούς ότι ελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος.

Τα λόγια αυτά και το παράδειγμα των νησιωτών μας, η προσήλωση και η αγάπη τους για την πατρίδα, είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες».

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες InTime News

Πηγή: onalert.gr