Φαίνεται πως η Άγκυρα έχει βαλθεί να ενισχύσει τα επιχειρήματα του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ βάσει των οποίων αντιδρά στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ένα από τα κυριότερα επιχειρήματα του Μενέντεζ είναι οι διαρκείς υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από νησιά της Ελλάδας, μιας – κατά τα λοιπά – συμμαχικής χώρας της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Άλλο ένα «βέλος στην φαρέτρα» του είναι και η σημερινή υπέρπτηση δύο ζευγών τουρκικών F-16, που εισήλθαν το πρωί στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξαν πάλι πάνω από την Κίναρο – ανατολικά της Αμοργού – μετά τη βραδινή υπέρπτηση ενός τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV, πάνω από τη συγκεκριμένη νησίδα, ενώ το δεύτερο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω και από τον παρακείμενο Γλάρο.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ:

Ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 25.000 πόδια, στις 09:43 το πρωί.

Τρία λεπτά αργότερα δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάλι πάνω από την Κίναρο αλλά και τον Γλάρο (ανατολικά της Κινάρου) στα 19.000 πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 02:56 το πρωί τουρκικό UAV εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 18.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη και το τουρκικό UAV αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Πηγή: thracenews.gr