«Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» από την Τουρκία που «που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας» χαρακτηρίζει η Αθήνα την επιστολή Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν πως η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και σε ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνει μέχρι αηδίας (ad nauseam) τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της.

Οι εν λόγω αιτιάσεις, ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Δυστυχώς, η επιστολή αυτή αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αναφέρουν.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το γεγονός – επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές – ότι η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τους αποδέκτες της [ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ] «να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αποφεύγει την κλιμάκωση της ρητορικής και σχετικών ενεργειών, καθώς και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.

Αρκεί να επαναληφθεί ότι, όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna χθες: «Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως και επανειλημμένα ότι: «τα νησιά [του Αιγαίου βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή», η Τουρκία «μπορεί να έρθει νύχτα» να τα καταλάβει και ότι » η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Δεν είναι συνομιλητής της».

Πηγή: thracenews.gr